Erkend coach worden: doe het voor jezelf én je klant
- Rubriek
- Artikel
- Datum
- 27 juli 2023
- 5 minuten leestijd
Momenteel zijn er met de dag meer coaches actief in onze maatschappij. De vraag is dan ook hoe je jezelf als coach verder kunt ontwikkelen, specialiseren en onderscheiden in het drukke coachlandschap. Aveline Dijkman - zelf Master Coach, supervisor en assessor voor de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) - vertelt meer over de competenties van een goede coach. Ze geeft redenen voor het volgen van een erkende coachopleiding én tips over hoe je het aan kunt pakken als je erkend coach wilt worden. Doe er je voordeel mee!
De opkomst van coaching
“Bij NOBCO alleen al zijn bijna 4500 coaches aangesloten”, begint Aveline. “Dan hebben we nog andere beroepsverenigingen zoals ICF, coaches die nergens bij zijn aangesloten en mensen die binnen hun vak coachingsgesprekken houden, zoals HR-professionals. Ik snap dus best dat cabaretier Arjen Lubach in 2022 hilarisch over een teveel aan coaches praatte. Maar ik zie ook in waarom het aantal coaches groeit. We leven in een maatschappij waarin veel van het individu gevraagd wordt. We moeten nogal wat kunnen, stukken meer dan vroeger. De behoefte aan ondersteuning is dus logisch.”
Coaching is tulpen laten bloeien
Aveline vergelijkt coach zijn met het kweken van tulpen. “Net als je bij een tulpenbol vooraf niet weet welke kleur of kartelrandjes hij heeft, heb je bij coaching in het begin ook geen idee wat er in iemand zit. Je gelooft echter wél in het potentieel en weet dat er een mooie tulp uit kan groeien. Als coach hoef je alleen maar water te geven en te laten zien waar de zon schijnt. Elke keer als ik zie dat een coachee zelf regie gaat nemen en krachtige keuzes maakt, ervaar ik als succesmoment. Een tulp in volle bloei is een prachtig gezicht.”
Competenties van een erkend coach
Sommige mensen hebben het coachen in hun botten, vindt Aveline. Zij nemen van nature een coachende houding aan en geen alwetende. Ze laten de ander ontdekken, in plaats van dat ze adviseren of sturen. “Zelf werkte ik op een middelbare school toen ik me in coaching ging verdiepen. Ik zat dus in een wetende rol en heb de coachende competenties echt moeten aanleren. Mensen denken vaak dat je er wel komt met goed luisteren en goede vragen stellen, maar coaching vraagt om meer!”
In een erkende coachopleiding is dan ook aandacht voor meer competenties, zoals bijvoorbeeld deze:
- Zelfinzicht
Durf je naar jezelf te kijken, of kijk je vooral naar je coachee? Wat zegt het over jou dat je zo reageert?
- Gerichtheid op zelfontwikkeling
Hoe komt het dat je bij een bepaald persoon niet durft door te vragen? Of dat je het spannend vindt hoe een ander naar jou kijkt? Een goede coach durft van zichzelf te zeggen dat hij in bepaalde situaties ook coaching, supervisie of intervisie nodig heeft. Bevraagd en getriggerd worden op je eigen patronen is nodig voor continue ontwikkeling.
- Omgang met het coachcontract
Kun je ook omgaan met tegengestelde belangen en conflicterende omstandigheden? Weet je wanneer je een client wel of niet aan moet nemen?
- Evalueren
Een goede coach vraagt zijn coachee hoe hij terugkijkt op het traject. Is iemand tevreden, dan vraag je door met aandacht. Wat maakt nou dat jij bij mij in dit traject kon groeien? Een formele evaluatieprocedure waar je iets van leert en iets mee doet, hoort erbij.
Erkend coach worden: daarom wil je het
Omdat iedereen een bord met ‘coach’ in de tuin mag zetten, weet je cliënt niet of hij met een goede of minder goede coach te maken heeft. Hoe weet hij dat jij professioneel handelt? Dat je je aan een ethische gedragscode houdt, hij bij een klachtencommissie terechtkan en dat je bereid bent jezelf periodiek bij te scholen en tegen de lat te houden? Reden te meer om jezelf te ontwikkelen tot erkend coach, vindt Aveline. “Zeg nou zelf, je laat jezelf toch ook liever niet opereren door een chirurg die geen BIG-registratie meer heeft? Zelf ben ik 67, run mijn eigen bedrijf DAT Coaching in Utrecht en Almkerk en ik heb net weer een supervisor genomen. Ik wil graag blijven groeien en de bevestiging dat ik de titel erkend supervisor nog altijd waard ben.”
Erkend coach worden? Daarvoor zijn redenen genoeg:
- Je geeft jezelf stevigheid
Een erkende coachopleiding laat je groeien als coach. Coaches die uiteindelijk ook een individueel keurmerk (EIA) als gecertificeerd coach binnenslepen, zeggen er steviger in te staan dan voorheen.
- Je bent meer waard dan de coach zonder keurmerk
Van een gecertificeerd coach staat vast dat hij succesvol een erkende opleiding met Europees kwaliteitskeurmerk (EQA) heeft gevolgd. Door een erkende coachingsopleiding te volgen en daarna ook een individueel keurmerk (EIA) te halen, toets en overtuig je jezelf én je klanten van je waarde.
- Je kunt jezelf beter profileren
Erkende coachopleidingen die jou de juiste skills en een keurmerk verschaffen, doen het goed op je cv en website.
Erkend coach worden? Check dit stappenplan
Aveline heeft tips voor iedereen die een erkende coachopleiding overweegt en erkend coach wil worden.
- Neem zelf een coach!
Ervaren hoe het is om gecoacht te worden, is een must. Aveline stelt het zelfs als volgt. “Als je zelf niet gecoacht bent geweest, kun je geen coach worden.” In de coachgesprekken voel je bovendien of deze manier van coachen bij jou past of dat jij zelf anders wilt coachen.
- Ontdek jouw manier van coaching
Online kun je volop rondkijken, bijvoorbeeld op de site van NOBCO. Een goed boek lezen verbreedt ook je beeld (Aveline schreef o.a. het boek ‘GOUD’). Daarnaast staan onze adviseurs ook voor je klaar om je van informatie te voorzien. Zo kom je erachter welke manier van coaching bij je past.
- Vraag om je heen of coaching bij je past
Zien anderen je als coach, of misschien eerder als mentor? Kun je het niet laten adviezen te geven of met oplossingen te komen, zoals een docent? Dan kun je beter mentor worden. Als je merkt dat je het leuk vindt om de ander te laten ontdekken dat hij het zelf weet, en beamen vrienden of collega’s dit ook? Dan is coach worden een prima plan.
- Schrijf je in voor een coachopleiding
Bij een training zoals ‘Praktische coachingsvaardigheden’ kun je aan coaching snuffelen, ontdekken wat voor een coach jij bent en krijg je de bevestiging of het echt jouw beroep is. Weet je het zeker en wil je een diepgaande coachopleiding doen? Overweeg dan de Leergang Coach Opleidingstraject van SUAS. “Deze erkende coachingsopleiding is gestoeld op positieve psychologie”, legt Aveline uit. “Vroeger was datgene wat niet goed ging het uitgangspunt. In deze opleiding gaan we uit van wat iemand al in huis heeft. En last but not least: deze opleiding heeft een EQA (Europees kwaliteitskeurmerk). Vrij vertaald: daarmee krijg je vrijstellingen bij het halen van een individueel keurmerk bij NOBCO/EMCC en ben je sneller een volledig erkend coach."