Haal jij alles uit je beoordelingsgesprek?
- Rubriek
- Artikel
- Datum
- 30 oktober 2017
- 3 minuten leestijd
Een beoordelingsgesprek is een belangrijk en spannend moment. Wat ging goed het afgelopen jaar en waar kun je nog meer uit halen? Misschien zit er een salarisverhoging in. Of volgen er veranderingen in je functie.
Kortom; de balans van het afgelopen jaar wordt opgemaakt. Ben jij daar al klaar voor? Met deze 7 tips zeker wel!
Tip 1) Begin op tijd
Verdiep jezelf op tijd in het ‘waarom’ en ‘hoe’ van beoordelen. Zorg dat je weet wat een beoordelingsgesprek nou eigenlijk is. Helder? Ga dan door naar de volgende tips.
Tip 2) Maak zélf vooraf de balans op
Neem jezelf en jouw functioneren in het afgelopen jaar ‘eerlijk’ onder de loep. Wat ging er goed en waar bleek dat uit? Op welke punten ondervond je problemen? En hoe kwam dat?
Schrijf concreet, dus met voorbeelden, je goede en je leerpunten op. Met deze zelfreflectie haak je gemakkelijk in op de feedback die je ontvangt tijdens je beoordelingsgesprek.
Tip 3) Haal inspanning en resultaat uit elkaar; resultaat telt!
Inspanning en resultaat zijn twee verschillende zaken. Je resultaten, dat is wat je daadwerkelijk hebt laten zien en bereikt. Beschrijf dat zo concreet mogelijk.
Spreek niet onmiddellijk over allerlei zaken die jou (veel) inspanning hebben gekost. Of verschuil je niet direct achter hoeveel werk je eigenlijk gedaan hebt. Dat is inspanning en je weet; resultaat telt!
Tip 4) Vraag collega’s om feedback
Je kunt je collega’s om feedback vragen. Collega’s die je goed kennen en waarvan je weet dat zij je een eerlijk beeld zullen geven. Doe iets met die feedback. Stel jezelf de vragen: “Herken ik dit? En hoe kan ik dit verbeteren”?
Je zult zien dat in jouw beoordelingsgesprek je leidinggevende vast een van deze punten aanhaalt. En dan heb jij direct jouw antwoord met oplossing paraat.
Tip 5) Zorg dat je tussentijds weet hoe het met je gaat
Heb je tussendoor eigenlijk nog gesprekken over je functioneren? Zoals een functioneringsgesprek? Of voortgangsgesprek? Dan weet je natuurlijk veel beter hoe het met je gaat en waar je staat.
Heb je dit soort gesprekken niet, vraag er dan om. Een keer per jaar een gesprek is echt te weinig om jezelf en je functioneren actief te sturen.
Tip 6) Voer een ‘tweezijdig’ gesprek
De tijd dat je alleen maar luisterde als jouw leidinggevende zijn oordeel uitsprak, is echt voorbij. Neem actief deel aan het gesprek en maak samen de balans op.
En, nog beter, zoek samen naar mogelijkheden om jouw sterke kanten en talenten volgend jaar nóg beter in te zetten. Dan maak je er een echt win-win gesprek van!
Tip 7) Stel jezelf ‘volwassen’ op
Vijandigheid, argwaan, onderdanigheid of onverschilligheid helpen je niet om er een goed gesprek van te maken. Stel vragen, laat zien dat je zelf ook een goed beeld hebt over je functioneren en dat je aanspreekbaar bent. En wees positief en onderbouwend.
Dus schiet niet in de verdediging en focus je zeker niet op de negatieve zaken tijdens je beoordelingsgesprek. Maar wees ook niet bang voor je ‘fouten’. Willen leren van je fouten is een hele constructieve eigenschap.
Kortom, zie je beoordelingsgesprek als een kans en maak er ‘werk’ van. En natuurlijk veel succes met jouw beoordelingsgesprek!
Meer weten over dit onderwerp?
Boeken:
- Feedback - Marieta Koopmans
Praktisch boek over het geven van feedback - Kleintje feedback - Annemieke Nijman
Laat zien hoeveel beter het is om mét elkaar te praten, in plaats van over elkaar.