Keuzestress? Zo neem je makkelijker een beslissing
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 11 februari 2020
- 2 minuten leestijd
Twijfels en onzekerheden beletten jou om de knoop door te hakken. Hoe neem je een beslissing waar je volledig achter staat, zodat je stopt met piekeren en weer rustig kunt slapen?
De psychologie kent grofweg twee soorten beslissers: maximizers en satisficers.
Alleen het beste
Maximizers zijn mensen die alleen voor het állerbeste gaan. Zij nemen het liefste een perfect geïnformeerde beslissing en zoeken alles tot op de bodem uit. Als de realiteit anders uitpakt, zijn ze teleurgesteld. Maximizers zijn dan ook vaak minder tevreden met wat ze hebben dan satisficers.
Genoegen nemen
Satisficers gaan juist voor de eerste de beste optie die voldoet aan hun criteria. Daarmee zijn ze doortastender dan maximizers en meestal ook gelukkiger met hun beslissing. Zo klinkt het alsof satisficers in het voordeel zijn. Maar door hun instelling van 'goed genoeg' halen ze vaak niet eruit wat erin zit.
Wat kun je leren van maximizers?
Hoe meer je uitzoekt, hoe meer mogelijkheden je tegenkomt om uit te kiezen. Dat verlamt. Door keuzestress stel je het besluit uit. Misschien zie je er maar helemaal vanaf of maak je uiteindelijk een keuze die je niet lekker zit. Hoe meer opties, hoe eerder je spijt krijgt.
Om een beslissing te kunnen nemen waar je echt achter staat, moet je het aantal opties overzichtelijk houden. Ga dus niet álle alternatieven onderzoeken, bestuderen en analyseren. Dan blijf je alleen maar hangen bij ‘ja maar’ en ‘stel dat’.
Wat kun je leren van satisficers?
Snel beslissen werkt prima voor alledaagse keuzes. Als je staat te twijfelen tussen een broodje en een salade, vergooi je je pauze. Is het echt belangrijk wat je voor lunch eet? Mogelijk steek je je energie in de verkeerde besluiten. Gewoon goed voldoet bij simpelere besluiten, want die zijn het vaak niet waard om uitgebreid op te broeden.
Jezelf beteugelen
Als je voor grote keuzes staat, is het juist wel goed om de alternatieven te onderzoeken. Spreek met jezelf wel een limiet en een deadline af. De keuze die je daarna maakt is de beste beslissing die je kan maken op dit moment.
Die keuze is goed. Ook als later blijkt dat je toch beter voor optie B had kunnen gaan. Je neemt de beslissing immers vanuit de beste intenties en je doet wat je nú kunt.
Je keuzestress de baas
Keuzes maken én hier tevreden mee zijn, dat is jouw doel. Maar hoe bepaal je nu wat het beste besluit is? Na de workshop Van je keuzestress af twijfel je niet meer.
Meer weten over keuzes maken?
Bekijk de Ted-talk van Sheena Iyengar: How to make choosing easier.