Positieve psychologie helpt je uit te vinden wat je écht wilt
- Rubriek
- Artikel
- Datum
- 31 maart 2022
- 2 minuten leestijd
Veel mensen laten zich in hun beroepskeuze en carrière zo’n beetje leiden door toeval. Door wat er op hun pad komt, door wat anderen doen. Met gerichte introspectie kun je verder komen. De positieve psychologie biedt hiervoor hulpmiddelen, zegt emeritus hoogleraar Jan Walburg.
Positieve psychologie bestudeert de condities waaronder mensen tot bloei kunnen komen. Jan Walburg is grondlegger van het vak. Hij was onder andere voorzitter van de raad van bestuur van het Trimbos Instituut en stond aan de bakermat van het Tijdschrift Positieve Psychologie. Hij schreef ook een aantal publieksboeken: ‘Mentaal Vermogen: Investeren in Geluk’ en ‘Positieve Gezondheid’.
Toekomstperspectief
“Psychologie heeft een beetje de naam gekregen dat zij zaken probeert te verklaren uit het verleden”, vertelt Walburg. “Dat komt vooral door de grondleggers van het vak, Jung en Freud. Zij gingen ervan uit dat we gevormd worden in onze eerste levensjaren: je bent wat je in je leven bent tegengekomen. Positieve psychologie daarentegen gaat ervan uit dat het minstens zo belangrijk is wat voor toekomstperspectief iemand voor zichzelf creëert.”
Ander kenmerk is dat de positieve psychologie zich richt op iedereen. “Niet alleen op mensen met geestelijke problemen. Positieve psychologie wil mensen aan het denken zetten over hoe ze zich willen ontwikkelen, ongeacht hun persoonlijke omstandigheden.”
Derde pijler van de positieve psychologie is dat er wordt uitgegaan van het levensloopidee. Ze richt zich niet op een bepaalde periode of fase, maar op de hele levensloop. Walburg: “Vergelijk het met werken aan je gezondheid. Als je dat pas doet wanneer je ziek bent, ben je te laat. Zo geldt dat ook voor positieve psychologie: wacht niet tot je een burn-out of een midlifecrisis hebt. Wees voortdurend bezig met je mentale conditie, bedenk of datgene wat je doet, daar nog consistent mee is. Dan ontdek je waar je echte waarden liggen, hoe je je echt wilt ontwikkelen als mens.”
Veertig procent ruimte om jezelf te veranderen
“Iedereen heeft wel een meer of minder helder perspectief van zijn of haar toekomst. Voor een deel hangt dat af van karakter en erfelijkheid. Uit meerdere studies is gebleken dat je ongeveer veertig procent ruimte hebt om je zelf te veranderen, op een spoor te zetten. De andere zestig procent zijn de maatschappelijke omstandigheden en je genetische materiaal. Daar kun je niets aan doen. Maar met die veertig procent kun je een heel eind komen.”
Grenzen accepteren
Hoe kun je nu achterhalen hoe je zelf tot bloei komt? Tot wie je wilt zijn, wat je waarden zijn? Walburg: “Daarvoor moet je goed naar jezelf kijken en jezelf vragen stellen. Wat vind ik belangrijk? Wat geeft me energie en plezier? Waar ben ik goed in, wat gaat me gemakkelijk af? En wat voor karakter heb ik? Belangrijk is wel dat je je grenzen accepteert: handel in lijn met wat je wilt en waar je capaciteiten liggen.
“Het mooie is dat onze maatschappij allerlei momenten kent waarin dat soort vragen gesteld worden: school, vervolgopleiding en functioneringsgesprekken op het werk. Gebruik die momenten, praat erover met anderen. En neem vervolgens initiatieven tot verandering. Kortom, durf jezelf verder te ontwikkelen!”
Versterk je persoonlijke kracht
Wil jij ontdekken wat je waarden zijn en hoe je het beste tot bloei komt? Doe dan de training Versterken van persoonlijke kracht.