Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Waarom je moet falen op weg naar succes

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
30 mei 2018
4 minuten leestijd

Succes is overal. On- en offline benadrukken mensen de fantastische dingen die ze meemaken. Je hoort en ziet maar weinig over falen en mislukken. Logisch: we doen er alles aan om falen te voorkomen. Maar het kan anders. Ontdek hoe falen juist leidt tot succes.

Neem Evelien. Ze werkte een paar jaar geleden als social media-agent bij een bedrijf dat alleen tijdelijke contracten biedt. Hierdoor voelde ze zich vaak onzeker. Wat als haar contract niet verlengd zou worden? Ook vond ze het werk niet uitdagend. Aan het einde van de dag was ze meestal doodop zonder het gevoel iets nuttigs te hebben gedaan.

Falen om te slagen

Na een jaar werd haar angst werkelijkheid: ze kwam zonder baan te zitten. Evelien had het gevoel gefaald te hebben in haar werk. Blijkbaar was ze niet goed genoeg, zelfs niet voor het werk dat ze makkelijk vond. Ze voelde zich een mislukking.

Maar na verloop van tijd maakte de schaamte plaats voor opluchting. Evelien kreeg met haar ontslag de mogelijkheid om te investeren in zichzelf, door op zoek te gaan naar wat ze écht leuk vond om te doen. Na een omscholing tot basisschooldocent vond ze een baan die haar de voldoening gaf die ze eerst miste. Ze ontdekte waar ze goed in is, talenten die eerder niet aangesproken werden.

Taboe op falen

Het verhaal van Evelien laat zien hoe een doemscenario leidt tot nieuwe kansen. Als haar contract wel was verlengd, was ze langer doorgegaan in een werksituatie waaruit ze weinig geluk haalde. Ze moest dus falen om te slagen, om vooruit te gaan.

Toch hebben de meeste mensen het idee dat falen alleen maar leidt tot mislukking. De neiging om niet met elkaar in gesprek te gaan over missers op het werk, zorgt ervoor dat falen in een taboesfeer blijft hangen. We zien onze mislukkingen als een bevestiging van onze zwaktes. Ook helpt het niet mee dat we op sociale media alleen maar elkaars succesverhalen zien en de momenten waarop we falen voor onszelf houden.

Het resultaat is dat we er alles aan doen om falen te vermijden. Dat is voor niemand leuk: het maakt je gevoeliger voor stressklachten en maakt onzeker.

'Ik heb niet gefaald'

Succes komt vaak niet tot stand zonder eerst te falen. Denk aan Thomas Edison: toen het hem na talloze pogingen nog niet was gelukt om een werkende gloeilamp te maken, werd hem gevraagd hoe het voelde om zo laat in zijn carrière nog een mislukkeling te zijn. Zijn legendarische antwoord:

'Ik heb niet gefaald, ik heb simpelweg tienduizend manieren gevonden die niet werken.'

Deze manier van denken zorgde ervoor dat Edison zijn mislukkingen zag als onderdeel van een langere weg naar succes. Een werkende gloeilamp was er nooit gekomen zonder de duizenden die mislukten.

Mislukking als voedingsbodem

Edison is niet het enige voorbeeld waarbij falen essentieel was voor het bereiken van succes. J.K. Rowling, schrijfster van de populaire Harry Potterreeks, beschouwde zichzelf ooit als de grootste mislukking die ze kende: 'Mijn buitengewoon korte huwelijk was geïmplodeerd, ik was werkloos, een alleenstaande moeder en zo arm als je kan zijn zonder dat je dakloos bent in Groot-Brittannië,' vertelt ze tijdens haar speech voor de Harvard Commencement in 2008.

Toch ziet Rowling deze mislukkingen in haar leven als voedingsbodem voor haar succesvolle carrière. Dankzij haar faalervaring werd duidelijk wat voor haar echt belangrijk is in het leven. Door te falen en aan de grond te belanden, besefte Rowling dat ze niet dieper kon vallen. Het dieptepunt werd daardoor voor haar een nieuw fundament waarop ze haar leven opnieuw invulling kon geven.

Fail forward

Rowling is ervan overtuigd dat ze zonder die periode van falen nooit een van de meest succesvolle boekenreeksen van deze tijd had kunnen schrijven. 'Als ik toen wel ergens in geslaagd was, had ik misschien nooit de vastberadenheid gevonden om te slagen in datgene waar ik daadwerkelijk thuishoor.'

Ook acteur Will Smith benadrukt dat falen van essentieel belang is bij het bereiken van je doelen. Op Instagram deelde hij een video met de boodschap: 'Fail early, Fail often, Fail forward.' Volgens de Hollywoodster moeten we onszelf losmaken van het negatieve beeld dat aan falen kleeft, en ontdekken hoe falen je leven kan verbeteren.

15 dagen falen challenge

Met deze levensadviezen in het achterhoofd, is het tijd voor een experiment. Houd vijftien dagen bij wat je dagelijks fout doet, en wat je op dat moment voelt. Probeer je ervaringen te analyseren door jezelf af te vragen welke ontwikkelpunten jij daaruit kunt halen. Met andere woorden: negativiteit over het moment omzetten in positieve stappen voor verbetering.

Tip: doe deze challenge samen met een collega, partner of vriend en bespreek jullie faalervaringen.

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Fouten durven te maken? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een man zit gefrustreerd achter zijn bureau, op zijn bureau staat een laptop en een kopje koffie.

Gerelateerde artikelen

  • Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.