Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Hoe zorg je dat medewerkers willen veranderen?

Thema: Verandermanagement
Rubriek
Blog
Datum
5 oktober 2018
3 minuten leestijd

’Ik voel me als een vogel in een kooi met het deurtje open,’ vertelde een cursist. Ze had alle kansen buiten dat kooitje, maar durfde de verandering niet aan. Ik liet haar de situatie visualiseren. ‘Doe net of je écht in die kooi zit, op de rand van de deuropening. Wat voel je? Wat houdt je tegen?’ Ze ervaarde dat niets haar eigenlijk tegenhield. En ze nam de sprong. Hoe motiveer je jouw medewerkers om hetzelfde te doen?

Verandering doet leven

Veranderen. Voor een organisatie is het wat ademhalen is voor een mens. Een primaire levensbehoefte. Maar voor individuen in een organisatie voelt veranderen vaak als iets tegennatuurlijks. Het oude is bekend en voelt veilig. Van het nieuwe moet je nog maar zien wat het je brengt.

Weerstand bij een organisatieverandering is een gegeven, maar hier kun je als board wel degelijk effectief mee omgaan. Zodat mensen verandering gaan omarmen en ervoor durven te gaan. En daarmee bijdragen aan de innovatiekracht van je organisatie.

Visualiseren helpt

Om medewerkers te laten wennen aan het idee van veranderen, is het belangrijk om ze de verandering vanuit een ander perspectief te laten zien. Het idee moet uit het hoofd. Naar het lijf. Ze moeten voelen dat veranderen geen bedreiging is. Maar juist kansen biedt.

Zie het als uitdaging om mensen te verrassen door hen buiten de lijntjes te laten denken. Ik zet bijvoorbeeld in trainingen vaak twee stoelen neer. De ene staat voor de oude situatie. De andere voor de nieuwe. Het is bijzonder om te zien wat er met mensen gebeurt als ze zich fysiek verplaatsen van de ene stoel naar de andere. De verandering wordt bijna tastbaar en is ineens niet meer eng.

Balans is niet statisch

Vastklampen aan het oude, vertrouwde doen we niet alleen omdat we bang zijn voor het onbekende. Het hangt samen met onze drang naar balans. Als ons leven in balans is, voelen we ons goed. En presteren we optimaal. Maar we verwarren balans weleens met automatisme. In balans zijn, is iets anders dan dingen op een bepaalde manier doen, omdat je ze altijd zo doet.

Wat ik medewerkers laat ervaren, is dat balans niet statisch is. Het ene moment is je leven in balans als je op het werk gas terugneemt. En het andere moment heb je het nodig om met volle kracht vooruit te gaan. Alles altijd op dezelfde manier blijven doen, zorgt dus juist voor disbalans.

Een training als startpunt

Ieder individu verandert op een andere manier. Het is dan ook zoeken naar de vorm die bij hen past. Mensen weten eigenlijk meestal best wat wel en niet werkt. Aan leidinggevenden de schone taak om medewerkers daaraan te herinneren. Een training kan daarbij helpen. Het is de bougie die een stroomstootje geeft. Iemand wakker schudt. En het is een veilige setting.

Ik daag mensen altijd uit om enge dingen te proberen. Die je normaal niet durft in je werk. Zoals iemand aanspreken op zijn gedrag. Niemand die je daarop aankijkt in een trainingsetting. Wanneer de medewerker het eenmaal ervaren heeft en die eerste drempel over is, kan hij het makkelijker in de werkpraktijk toepassen.

Verandering vraagt om doelen

Het is voor medewerkers lastig om niet te verzanden in de waan van de dag en oude gedragingen. Laat mensen altijd duidelijke, realistische doelen stellen. Doelen waarmee ze aan de slag kunnen op de werkvloer. En zorg samen dat er een plan is om die doelen te bereiken.

Wat heel goed werkt, is de inzet van mentoren op de werkvloer. Iemand die weet welke doelen de ander wil halen. En hem daarop aan kan spreken. Iemand die ondersteunt en feedback geeft. Wat gaat goed, waar kan de medewerker nog aan werken? Waar loopt de medewerker tegenaan en hoe kan hij hiermee omgaan? Werken met mentoren maakt dan ook altijd deel uit van onze trainingen.

Sneeuwbaleffect

Wat je ziet is dat het oergevoel van angst om te veranderen langzaam oplost. En plaats maakt voor het inzicht dat verandering een verrijking van het leven kan zijn. Hoe meer medewerkers zich ontwikkelen, hoe vrijer zij worden om ergens voor te gaan. Om te veranderen. Dat is het sneeuwbaleffect dat je teweeg wil brengen.

Meer weten?

Bekijk dan ons trainingsaanbod op het gebied van management van verandering.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een openstaande vogelkooi waar beeldjes van vogels uitvliegen.

Gerelateerde artikelen