Growing happiness together: werkgeluk binnen de Rabobank
- Rubriek
- Klantverhaal
- Datum
- 21 september 2020
- 3 minuten leestijd
Tijdens de Week van het Werkgeluk (21 – 27 sept) is er binnen veel organisaties extra aandacht voor werkgeluk. Ook bij de Rabobank: Kimberly Schelle, Area Lead Wellbeing, vertelt wat werkgeluk binnen de Rabobank betekent en hoe ze hier aandacht aan besteden.
Werkgeluk binnen de Rabobank
Werkgeluk gaat over het welzijn van medewerkers, één van de pijlers van People Management binnen de Rabobank. “Werkgeluk gaat niet alleen over het hebben van leuk werk,” stelt Kimberly Schelle. “Fysiek goed in je vel zitten, mentaal fit zijn en je verbonden voelen met de organisatie en met collega’s horen daar ook bij. Kunnen mensen wel voldoende afschakelen van hun werk? Hebben ze een voor hen gezonde leefstijl? Komen ze genoeg in contact met anderen?” Het is volgens haar de rol van de organisatie om daarin te faciliteren, inspireren en bewustwording aan te jagen. “Ons doel is om zaadjes te planten, zodat medewerkers daarna zelf de regie pakken op hun werkgeluk.”
En toen kwam corona langs…
Zoals binnen veel organisaties, is door corona het werkgeluk van medewerkers bij de Rabobank onder druk komen te staan. “Dit weten we, doordat we al vroeg tijdens de crisis zijn begonnen met pulsemetingen,” aldus Schelle. “Daarbij onderzoeken we hoe medewerkers fysiek, mentaal, geestelijk en sociaal in hun vel zitten. Mede hierdoor zagen we bijvoorbeeld dat thuiswerkende medewerkers meer fysieke klachten begonnen te krijgen.” Daar is de bank direct op ingesprongen door webinars over beeldschermwerken en andere ondersteuning te organiseren. Want thuiswerken is ook bij de Rabobank een blijvertje.
Medewerkers willen het liefst gemiddeld twee dagen op kantoor werken en de rest van de week thuis, bleek uit het wekelijkse onderzoek. “Dit betekent dat medewerkers nieuwe routines moeten opbouwen. Leidinggevenden spelen daarbij een belangrijke rol, als verbinder en rolmodel. We zitten als HR nu middenin de zoektocht naar wat nodig is om medewerkers daarin op de lange termijn goed te ondersteunen.”
Aandacht voor welzijn tijdens de Week van het Werkgeluk
De Rabobank heeft een interactief weekprogramma opgesteld voor de Week van het Werkgeluk. “We vonden het een mooi toeval dat de Week van het Werkgeluk samenvalt met de Nationale Vitaliteitsweek. Vitaliteit en werkgeluk zijn sterk met elkaar verbonden”, aldus Schelle.
In het programma is elke dag aandacht voor een ander component van werkgeluk. En alles gaat digitaal. Zo kunnen medewerkers op maandag vanuit huis meedoen met een work-out sessie met een personal trainer. Op dinsdag geven Rabobank medewerkers een meditatiesessie aan collega’s om beter te kunnen loskomen van het werk. Woensdag staat in het teken van verbinding: in digitale groepjes maken medewerkers een lunchwandeling door de eigen wijk, terwijl ze videobellen met collega’s vanuit de hele organisatie. Ook digitalisering komt tijdens deze week aan bod. “Bij het thuiswerken zijn de middelen die mensen gebruiken ook van belang voor hun werkgeluk. Wij onderzoeken nu bijvoorbeeld hoe tools zoals MyAnalytics van Microsoft daaraan kunnen bijdragen.”
Tenslotte zet de Rabobank ook de Happy Test in van Schouten & Nelissen. Met de Happy Test checken medewerkers hoe het ervoor staat met hun geluksgevoel en aspecten in het werk die daarmee samenhangen. Denk aan sociale steun, ontplooiingsmogelijkheden en werk-privébalans. Na het invullen ontvangen zij direct een feedbackrapport met scores en tips om aan de slag te gaan met hun werkgeluk. Een mooie aanvulling op het weekprogramma en een passend hulpmiddel om de eigen regie op werkgeluk nog extra aan te jagen.
Ook aan de slag met werkgeluk?
We geven je graag advies op maat voor jouw organisatie! Lees meer over werken aan werkgeluk, welzijn en vitaliteit of neem contact met ons op!