Verveeld en lusteloos? Misschien heb je een bore-out
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 4 december 2017
- 3 minuten leestijd
Veel routine, gebrek aan uitdaging of weinig interesse in je werk kan uitdraaien op een bore-out. Een ziekte die niet onderdoet voor een burn-out. Hoe herken je een bore-out? En nog belangrijker: wat doe je eraan?
Een saaie dag op z'n tijd kan geen kwaad. Maar wat als de verveling dagelijks toeslaat? Hoe langer dit aanhoudt, hoe slechter je in je vel gaat zitten. Het effect op je (mentale) gezondheid liegt er niet om.
Wat een bore-out met je doet
De kans is groot dat je teleurgesteld raakt in jezelf en gaat denken dat je nutteloos bent. Je krijgt steeds minder uit handen, ook simpele opdrachten niet.
Wat je doet (of juist niet) interesseert je ook niet zo. Maar ondertussen moet je de schijn ophouden dat je lekker bezig bent, want stel dat iemand het doorkrijgt?
Je stressniveau stijgt. Die 8 werkuren per dag duren vreselijk lang en je bent doodongelukkig. De tegenzin zit in je hele hoofd en lijf. Je slaapt waarschijnlijk slecht, bent prikkelbaar en kan je niet concentreren.
Doe de bore-out check:
- Heb je weinig zin om naar je werk te gaan?
- Doe je jouw werk op halve kracht?
- Voel je je moe en geleefd, ook al doe je bijna niets?
- Doe je alsof je druk aan het werk bent, maar ben je eigenlijk tijd aan het doden?
- Rek je jouw taken op om de dag vol te krijgen?
- Vind je wat je doet maar saai en nutteloos?
- Stel je veel klussen uit die je niet leuk vindt?
- Doet je werkgever niets met jouw ideeën, waardoor je het er maar bij laat zitten?
- Ben je uit je baan gegroeid, maar voelt het alsof je erin vastzit?
- Belemmert angst of een slecht zelfbeeld je om aan de bel te trekken?
4 of meer keer ‘ja’? Dan gaan de alarmbellen af en loop je risico op een bore-out. Gelukkig kan je daar wel iets aan doen.
Hoe ga je om met verveling en een bore-out? 3 manieren
#1. Werk aan je zelfvertrouwen
De eerste stap uit een bore-out is ontdekken wat jouw talenten zijn. Wie zijn talenten inzet, is het meest zichzelf. Je doet dingen die bij je passen en dat geeft energie en zelfvertrouwen. Dan kan ook jij uitblinken en met frisse zin in de auto richting je werk stappen.
Vind je het lastig om te benoemen waar je goed in bent? Je kan ook anderen om feedback vragen. Wat zijn volgens hun jouw kwaliteiten? En hoe zou je die kunnen inzetten in je werk en leven?
#2. Sleutel proactief aan je baan
Dit betekent waarschijnlijk een goed gesprek met je manager. Vertel eerlijk hoe jij je voelt en waar dat volgens jou aan ligt. Bedenk samen manieren om jouw werk leuker en uitdagender te maken.
Als dat niet mogelijk is binnen jouw organisatie, kan je de uitdaging ook buiten je werk zoeken. Door uit te kijken naar een nieuwe baan, te starten met vrijwilligerswerk of jezelf te ontwikkelen met scholing of coaching.
#3. Zie je angst onder ogen
Natuurlijk is het eng om verandering in gang te zetten. Mensen met een bore-out blijven daar vaak in hangen uit angst om ontslagen te worden en de hypotheek niet meer te kunnen betalen. Dan maar liever die saaie baan, maar wel een gezonde bankrekening.
Ook kunnen leuke collega’s, prettige werktijden of een handige standplaats ervoor zorgen dat je in de comfortzone blijft zitten. Maar bedenk dan: hoe zou het zijn om je over een jaar nog steeds zo te voelen? Is dat niet veel erger dan de angst voor het onbekende?
Sta aan het roer
Wil je jouw werk leuker maken en laten aansluiten bij je ambities en talenten? Geef vorm aan je baan met Job Crafting en eigen regie in het werk of lees het boek PEP-talk.