Deze 11 concentratietips geven je meer focus
- Rubriek
- Artikel
- Datum
- 19 januari 2023
- 5 minuten leestijd
Die collega die steeds loopt te bellen, hard praat of meezingt. Binnenkomende mailtjes en berichtjes en niet te vergeten al die in- en uitlopende collega’s in jullie drukke kantoortuin. Op een gemiddelde werkdag word je al snel tig keer gestoord in je concentratie. Je aandacht richten op die ene taak lijkt wel onmogelijk, door al die prikkels en afleiding. Terwijl je het hartstikke druk hebt en werk af wilt krijgen!
Tijd om het slimmer aan te pakken en stoorzenders zo veel mogelijk uit te zwaaien. Door onderstaande 11 concentratietips in de praktijk te brengen, ben je voortaan minder snel afgeleid en werk je langer geconcentreerd.
1| Check je mail op vaste momenten
Misschien herken je het bij jezelf: het (te) vaak checken van je inbox. Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat elke keer als je je e-mail checkt, je 25 minuten aan productiviteit verliest. Je moet steeds schakelen en je brein dwaalt van links naar rechts. Beperk het checken van je e-mail daarom tot een paar keer per dag, bijvoorbeeld net na de lunch- en koffiepauzes.
2| Zet app-notificaties uit
Hetzelfde als hierboven geldt voor je socials en niet werkgerelateerde dingen op internet. Voordat je het weet zit je weer door Facebook te scrollen of met je zus te appen over het verjaardagscadeau voor je moeder. Zet notificaties, pop-ups en meldingen op je digitale devices dus uit en spreek met jezelf én anderen af dat je bijvoorbeeld alleen in de lunchpauze je appjes checkt. Hebben ze je dringend nodig? Dan bellen ze maar.
3| Stop met multitasken en doe één ding tegelijk
Het klinkt zo handig en slim: je aandacht verdelen over meerdere taken tegelijk. Toch is deze versnippering een belangrijke reden voor je gebrek aan concentratie. Beter kun je aan één taak tegelijk werken, oftewel singletasken. Wat overigens simpeler klinkt dan het in de praktijk is. We zijn zo gewend om tussendoor even een vraag op te pakken of een minuutje mee te kijken met die collega...
4| Plan meetings slim
Net als je lekker zit te werken, word je weer onderbroken door de zoveelste meeting. Hierdoor wordt je concentratie verbroken en moet je weer opnieuw opstarten wanneer je uit de meeting komt. Plan daarom je meetings slim en het liefst aan het einde van de dag. In de ochtend ben je namelijk een stuk productiever en kun je je makkelijker concentreren op je werk. ‘Cluster’ je je meetings graag? Zorg er dan – als het even kan - wel voor dat je er niet teveel achter elkaar plant.
5| Werk met focusblokken
Over taken plannen gesproken: reserveer ruimte in je agenda voor iedere klus waarvoor je meer dan een half uur concentratietijd nodig hebt. Een handige tool hierbij is bijvoorbeeld de Pomodoro Techniek. Hierbij zet je een timer op 25 minuten en werk je door tot het belletje rinkelt. Daarna is het tijd voor een pauze van 5 minuten. Heb je een zwaardere klus te doen, die serieus meer tijd vraagt? Kies dan een langere tijdsduur van 40, 50 of misschien zelfs wel 60 minuten voordat je pauzeert. Je wilt immers niet dat je net in een goede flow zit als je wekkertje gaat.
6| Gebruik ICT optimaal
Laat alle apparaten en systemen zo veel mogelijk voor je werken. Van een digitale agenda en online to-do lijstjes tot programma’s als Trello, Teams, Sharepoint en Kanban; het werkt! Je kunt ervoor zorgen dat je een seintje krijgt als het tijd is voor die ene klus, meeting of de volgende stap in een project. Met Kanban of Trello breng je meer structuur in je werk, wat niet zelden synoniem is voor rust in je hoofd.
Voorwaarden voor dit alles zijn wel een goede computer en sterke internetverbinding. Want grotere productiviteitkillers en concentratieverstoorders dan slecht werkende apparaten zijn er niet.
7| Zorg voor een prikkelarme werkplek
Heb je een belangrijke concentratieklus? Kies voor de stilteruimte, boek een vergaderkamer of ga thuis zitten werken. Alles om maar geen last te hebben van kletsende collega’s of rinkelende telefoons. Ook een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die zich moeilijk kan concentreren: de noise cancelling koptelefoon.
8| Luister naar concentratieverhogende muziek
Door op de achtergrond concentratieverhogende muziek te spelen of gebruik te maken van binaural beats verhoog je je concentratie en creativiteit. De moeite waard om uit te proberen! Creëer voordat je aan de slag gaat je ideale concentratie-playlist of zoek een bestaande afspeellijst op Spotify.
9| Bouw voldoende beweging in
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: bewegen is gezond! Zit je de hele dag op een stoel achter je bureau, zorg er dan voor dat je minimaal een half uur per werkdag beweegt. Neem de trap in plaats van de lift of ga voor een lunchwandeling. Ook kleine tripjes op en neer naar het koffieautomaat werken. Zolang je maar even van je werkplek af bent.
10| Neem regelmatig prikkelvrije pauzes
Hij ligt in het verlengde van de vorige tip, maar verdient het om apart genoemd te worden. Geef je brein gedurende de werkdag genoeg de kans om op te laden en de focus te herpakken. Zorg voor een aantal korte pauzes en per dag minstens één pauze van een half uur. Let er ook op dat je tijdens de pauze echt even voor rust kiest. TikTok en YouTube filmpjes kijken valt daar niet onder. Een kop koffie drinken, blokje om lopen of praatje maken met collega’s wel.
11| Zorg voor goede nachtrust
Net als bewegen en pauze houden is deze tip makkelijk toe te passen. De nacht is bedoeld om te ontspannen. Je lichaam en geest te laten herstellen, zodat ze de volgende dag weer kunnen presteren. Een uitgerust mens is stukken productiever en kan zijn aandacht er beter bij houden dan zijn slaperige collega’s. Probeer dus zo goed mogelijk te slapen. Ga op tijd naar bed, ga niet tot laat achter je scherm zitten en probeer een vast ritme aan te houden.
Nog meer tips voor concentratie of hulp nodig?
Wil je deze tips voor concentratie graag opvolgen maar merk je dat je tegen een manager zonder begrip aanloopt? Of heb je steun nodig om intern dingen voor elkaar te krijgen, zoals een noise cancelling headset of prikkelarme werkplek? Stap eens binnen bij je HR-afdeling. Grote kans dat de professionals hier je kunnen helpen.
Wil je meer leren over hoe aandacht werkt, hoe je jouw concentratievermogen kunt verbeteren en anderen hierbij ondersteunt? Volg dan onze masterclass Aandacht voor het brein op het werk. Met deze training leer je hoe je jouw werkdag indeelt zodat de concentratie optimaal is. Zo kun je jouw prestaties en werk-privé balans verbeteren en ervaar je dat je meer gedaan krijgt in minder tijd. Je komt alles te weten over hoe je jezelf en anderen kunt wapenen tegen afleiding op de werkvloer.