Kitesurfer Willem Hooft over omgaan met veranderingen
‘Blijf eens bij je gevoel, tot de golf voorbij is’
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 4 januari 2023
- 6 minuten leestijd
Willem Hooft is ‘lekker bezig’: professioneel kitesurfer, oprichter van de Willem Hooft Foundation, auteur, enthousiast ondernemer én veelgevraagd spreker. Tegelijkertijd kan hij ook goed loslaten. Is hij aan het kiten, dan vaart hij letterlijk met de wind. Zo haalt hij het maximale uit het leven. Hoe komt het dat hij zo goed kan balanceren? Wat kan hij ons leren over omgaan met veranderingen?
Afgelopen zomer ontmoetten we Willem voor het eerst, als keynote speaker op het Verwonderland festival van Schouten & Nelissen. Daar maakte hij een diepe indruk met zijn lezing over omgaan met veranderingen. Iets waar hij flink wat ervaring mee heeft: na een ernstig motorongeluk komt hij in een rolstoel terecht. Dat heeft een enorme impact.
Nu reist Willem de wereld over en vertelt over de reis die hij heeft afgelegd om zijn grootste droom werkelijkheid te maken: Kitesurfen voor de kust van Zuid-Afrika. We spreken hem online, want hij zit inmiddels daar. In Zuid-Afrika. Om de golven te trotseren.
Omgaan met veranderingen: positieve inspiratie
In de lezingen die Willem geeft, vertelt hij over de positieve kant van verandering. Sinds zijn ongeluk kiest hij er bewust voor om een heel andere kant op te gaan met zijn leven. Hij maakt zijn droom waar- een die niet meteen voor de hand ligt. Wanneer weet Willem eigenlijk, dat zijn verhaal een inspiratie is voor anderen?
“Dat is heel organisch gelopen”, vertelt hij glimlachend. “Na mijn ongeluk had ik één doel, een droom. Dat was om te gaan kiten in Zuid-Afrika. Eerst begon ik op social media langzaam te delen over mijn progressie in het kiten. Maar ik deelde ook persoonlijke updates, over mijn verwerking, de emotionele kant van het proces, het rolstoelleven.”
Op die filmpjes krijgt Willem veel respons, van andere mensen die er kracht uit halen. “Voor mijzelf was het vooral passieve inspiratie”, schetst hij. “Ik had het niet per se als doel te inspireren, ik deed gewoon mijn ding. Maar ik kreeg steeds vaker te horen: ‘Waarom ga je daar niet meer mee doen? Je zou spreker kunnen worden, of vlogger.”
Onzekerheid die opeens heel groot wordt
Kort daarna wordt die vraag nog concreter. Iemand uit zijn netwerk vraagt Willem of hij zijn verhaal wil delen op een nieuwjaarsmeeting. Spreken voor een groep, daarvoor moet Willem zichzelf wel even ‘challengen’. Hij kampt met gedachten die volgens hem voor iedereen herkenbaar zijn. Zit er wel iemand op zijn verhaal te wachten?
“Allemaal onzekerheden gingen met mij aan de haal.”
Oncomfortabel tot het niet meer zo voelt
Uit je comfortzone komen en bij een ongemakkelijk gevoel blijven, dat is een kunst an sich. Waarom zou je dat willen doen? Nou, het is een mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen. Willem zou het iedereen aanraden, om zo’n gevoel eens nader te onderzoeken: “Ga maar een tijdje zitten in dat ongemakkelijke gevoel, totdat het comfortabel wordt.” Daarmee groei je volgens hem enorm als persoon.
Deze ervaring schept vaak ook meer afstand tussen jezelf en je gedachten. “Je gedachten kunnen je veel wijsheid brengen en ook op een dwaalspoor brengen, benadrukt Willem. “Het is echt heel handig, als je dat soort gedachten kunt relativeren. Neem jezelf niet te serieus. Daag jezelf uit om je kwetsbaar te mogen opstellen”, moedigt hij aan. “Dat je denkt: Ik voel me kwetsbaar, want ik voel me uit me comfortzone. Maar het dan toch doet. En dan voelt: I’m still alive. Ik leef nog steeds. Ik kan het gewoon.”
Geef aandacht aan je kwetsbare gevoel
Geef je dit kwetsbare gevoel aandacht en respect, dan wordt het steeds duidelijker waarnaar het verwijst. Dan krijg je nieuwe inzichten over jezelf, die je met je verstand meestal niet kunt bedenken. En vaak openen zich onverwachte mogelijkheden.
Dat is op Willem zeker van toepassing. Zijn tegenslagen en wat hem uit zijn comfortzone haalt, zorgt ervoor dat zijn leven niet volgens de gebaande paden loopt. Het sterkt hem in zijn persoonlijke missie: kitesurfen in Afrika. Hij verlaat zijn vaste baan als high potential bij een groot technisch bedrijf om voor zichzelf te gaan werken.
“Veel mensen om mij heen vonden die keuze toen wel opvallend”, blikt Willem terug. “Ik kom ook niet uit een ondernemersfamilie.” In zijn nieuwe situatie kiezen voor (financiële) onzekerheid, roept bij anderen verbazing op. ”Wees maar blij dat je zo’n werkgever hebt, die voor je wil zorgen.”
Genoeg tijd om na te denken
Maar Willem twijfelt al veel langer of deze baan én dit leven wel bij hem past. Kort voor zijn ongeluk gaat hij daarom ook op retraite – “Ik voelde me ongelukkig, maar wist niet precies hoe dat kwam.”
Tijdens zijn revalidatie heeft Willem veel ruimte om over zijn leven na te denken. Hij voelt in die periode dat hij het roer drastisch om wil gooien. Hij stelt zichzelf opnieuw die ene vraag: waar draait het in mijn leven nu allemaal echt om? En vond het antwoord.
“Toen besloot ik dat ik opnieuw wilde kiezen voor mezelf, buiten de gebaande paden. Het werd mij opeens heel duidelijk. Ik wilde iets heel anders. Ik wilde gaan kitesurfen en ik wilde dat op nummer 1 zetten.”
Relaxen in de flow van het leven
Kitesurfen met een dwarslaesie, dat is niet per se de easy way to go – vanwaar juist deze droom? “Ik had altijd al passie voor surfen, ik was fanatiek windsurfer”, vertelt Willem, met twinkeling in zijn ogen. In de natuur zijn, is voor hem een enorm belangrijke uitlaatklep.
“Na mijn ongeluk had ik ook behoefte aan iets van houvast. Ik wilde onwijs graag buiten zijn. Maar backpacken of iets van die aard ging natuurlijk niet. Toen ik weer kon zwemmen, geloofde ik langzaam ook dat ik kon gaan kiten...”
Wat levert dit Willem op, dat hij kan leven met de wind? “Als ik in Afrika ben, dan maak ik geen plannen en zoals ik jullie al zei, mijn agenda wordt geleid door de wind.”
Dit maakt dat Willem kan vertragen en zich heel bewust onderdeel voelt van een veel groter geheel. Hij kan hierdoor controle loslaten en genieten van wat er is. ”Ik kan heel erg in de flow van het leven zitten. Door in de natuur te zijn, in m’n eentje, kan ik me heel nederig en kwetsbaar voelen. Juist dan voel ik: ik hoef het allemaal niet te weten of te kunnen.”
Je gevoel volgen en opnieuw kiezen
Dat je in het leven opnieuw kan kiezen voor wat jij zelf belangrijk vindt, op een positieve manier kan omgaan met veranderingen, is voor Willem nu glashelder. “Na mijn ongeluk wilde ik niets liever dan mijn surfdroom waarmaken. Ik besloot: ik ga nét genoeg werken, zodat ik prettig kan leven, maar niet andersom. Alle ballen in de lucht proberen te houden, dat is iets waar ik niet meer in mee wil gaan.”
Zijn geloof in iets groters dan zichzelf, sterkt hem in dit moedige besluit. “Ik ben atheïstisch opgegroeid, maar het is een enorme houvast als je leeft vanuit dankbaarheid naar het grotere geheel, wat dat dan ook voor jou betekent. En daar ook hulp aan kan vragen, als je het even niet weet.”
“Supertoevallig” noemt Willem het, dat hij net voor zijn ongeluk deelneemt aan een retraite, waarna hij deze levensvragen begint te stellen. “Ik dacht toen: ik ben dit leven aan het leven, ik ben high potential op m’n werk, iedereen zegt dat ik het goed doe. Hoe kan het nou dat ik me nu zo ongelukkig voel? Zomaar loslaten kon ik ook niet. Ik voelde me heel erg zoekende.”
Met het ongeluk kwam dit volgens Willem “op een hele rare manier” keihard samen.
“Ondanks dat ik een technisch iemand ben, ook rationeel in het leven stond, voelde ik ergens in m’n hart zoiets van: ik moet nu een andere kant op gaan. En ik wil mijn gevoel dit keer echt volgen, dit is nu mijn kans.”
En door die krachtige keuze leeft Willem, geleid door de wind, zijn droom en gaat hij de toekomst vol positieve energie tegemoet.