Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Iets wat ik nog niet kan, weerhoudt me er niet van om het te doen

Column #38

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
1 juni 2022
3 minuten leestijd

Altijd maar hetzelfde. Dat is niet het verhaal van ondernemer, loopbaancoach en romanschrijver Freek van Kraaikamp (37). Zijn column gaat deze maand over zijn loopbaanontwikkeling. Hoe hij keer op keer uit zijn comfortzone stapt en zo in de mooiste situaties beland, zowel zakelijk als privé.

Ik heb het nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan

Sinds afgelopen winter zijn mijn lief en ik de trotse eigenaar van een volkstuinhuisje. Waar sinds de corona periode de wachtlijsten exponentieel toenamen, daar sneakte wij behendig langs de andere gegadigden. Hoe we dat voor elkaar kregen? Nou, wij kochten een huisje dat meer weg had van een ruïne. Zo'n huisje waar niemand de vingers aan durfde te branden. Vol plezier en enthousiasme renoveerden wij huis, tuin en schuur in een scenario dat iets wegheeft van een kruising tussen ‘Bouwval gezocht’ en ‘Help mijn man is klusser.’ Want laat ik over één ding heel duidelijk zijn. Ik kan veel, behalve klussen. Twee linkerhanden is nog zeer, zéér zwak uitgedrukt. Maar laat dat laatste nu juist een aanmoediging zijn geweest om dit project aan te pakken. Ik doe namelijk wel vaker dingen, waar ik nul verstand van heb.

Uitdaging als basis van succes

Mijn carrière typeert zich door enthousiaste bewuste onbekwaamheid. Ik ben een overtuigd niet gecertificeerde loopbaancoach, een onervaren trainer, een ondernemer zonder enige zakelijke genen, een enthousiaste journalist zonder opleiding en een literaire leek met een debuutroman bij een vooraanstaande hoog literaire uitgeverij. Misschien is het de combinatie van een gebrek aan ervaring en de grootte van de uitdaging die me juist trekt. Als ergens mijn hart sneller van gaat kloppen, dan is het iets doen wat ik nog nooit heb gedaan.

In je comfortzone blijven is zonde

Toch zie ik om mij heen het tegenovergestelde gebeuren. Mensen maken vaak de keuze voor het zekere te gaan. In hun baan, hun carrière en het leven in zijn algeheel. Het is makkelijker om in je comfortzone te blijven. Bij het bekende, het vaste contract, dezelfde lunchtafel, de identieke dynamiek en het bekende cirkeltje. En dat vind ik nu juist zo zonde. Ik wil daarmee niet zeggen dat je per direct het stuur volledig om moet gooien. Maar een baantje naar links opschuiven, een stukje dichter tegen de vangrail en het onbekende aan. Daar wil ik mensen toe inspireren. Want in mijn ogen maakt dat het leven juist zo leuk.
Doe eens één ding anders

Je hoeft je leven niet volledig om te gooien, je baan op te zeggen of huis te verkopen. Maar je kunt ook klein beginnen. Kies een project dat net buiten je comfortzone ligt, werk samen met collega’s die je nog niet kent, verken vrijblijvend de arbeidsmarkt en doe juist de dingen die je spannend vindt. Zo moest ik recent gastlessen geven aan een aantal 3-mavo klassen, iets wat nét even een andere dynamiek heeft dan een zaal vol mensen die speciaal voor jouw verhaal komen. Wat bij mij op voorhand voor flink wat zenuwen zorgde. Uiteindelijk bleken de zenuwen voor niets te zijn geweest en de klassen enthousiaster te zijn dan menig lezing of training. Moraal van het verhaal? Zenuwen zijn gezond. Het is goed om je soms te laten verrassen door situaties die nieuw voor je zijn. Want de uitkomst kan verrassend mooi zijn. Het is ongelofelijk leerzaam om soms aan het ongewisse te ruiken. Als je altijd op safe speelt, word je nooit meer verrast. Ook niet door jezelf.

Probeer het ook eens. Het geeft verrassende resultaten, nieuwe inzichten en een verhoogd werkgeluk. Ik kan het iedereen aanraden.

Waar ga jij je in ontwikkelen?

Doe de talentmeting en krijg inzicht in je ontwikkelpotentieel. De meting laat direct zien welke onbewuste drijfveren en talenten je van nature hebt.

BEKIJK DE TALENTMETING

Een man zit buiten op een bankje met te bellen. Naast hem op het bankje staat zijn rugzak.

Gerelateerde artikelen