Durf groots te dromen
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 22 juni 2018
- 5 minuten leestijd
Weet jij wat je graag anders zou doen? Durf eens groots te dromen en visualiseer deze droom. Dit kan je helpen om je stip op de horizon te creëren: jouw doel waarvoor je wil gaan.
Loopbaanprofessional Ineke van den Berg geeft je in deze blog handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Ineke, voorheen docent bij de Opleiding tot loopbaancoach bij SUAS, is auteur van het boek Lopen doe je zelf, van uitgeverij Thema.
'Come on we have to keep on dreaming, we have to keep the life burning...' Ken je dit lied van Bruce Springsteen? Misschien niet jouw smaak, maar de inhoud is mij als loopbaancoach uit het hart gegrepen. We hebben verleerd om te dromen, een punt op de horizon te creëren, iets dat ons als een magneet aantrekt, een doel waarvoor we willen gaan. Weet jij waarvoor je wilt gaan?
Serieuze richtingwijzers
Neem eens een voorbeeld aan kinderen. Zij kunnen dromen als de beste. Over wat ze later willen worden bijvoorbeeld. Profvoetballer, piloot, juffrouw, balletdanseres... Nou gaat die droom vaak niet door. Maar het beeld dat ze hebben van hun wensberoep en de motivatie erachter zijn serieuze richtingwijzers.
Het ene jongetje ziet een piloot voor zich die strak in het pak met veel gezag op Schiphol loopt, de ander een piloot die zo’n enorme machine de lucht in weet te krijgen. En het derde jongetje ziet zichzelf als een vogeltje zo vrij de hele wereld over vliegen. Deze kinderen koppelen persoonlijke waarden, talenten en ambities onbewust aan beroepen die tot de verbeelding spreken.
Van dromen naar denken en dwalen
De maatschappij, het onderwijs en de opvoeding leren ons af om te dromen. Aan het eind van de basisschool dirigeren het advies en de CITO-toets richting voortgezet onderwijs. Daar waar de cijfers regeren en jongeren verdwalen in de oneindige veelheid aan studiemogelijkheden. Pakweg een derde van alle studenten stopt en switcht na het eerste collegejaar.
En afgestudeerden komen vaak terecht in niet-bewust gekozen banen. Daardoor dwaalt meer dan de helft van de werkenden af van wat ze ‘eigenlijk het liefst zouden willen’. Als ze dat al weten. Want hoe gemakkelijk de vraag ook gesteld is - ‘wat wil je?’ – het antwoord raakt meestal ondergesneeuwd door ‘verstandige redenen’ zoals geld verdienen.
Back on track
Als het werk niet goed past of het ergens wringt, dan komen er vragen op tafel zoals: ‘wat wil ik nou eigenlijk?’, ‘wat kan ik?’ en ‘waar doe ik het voor?’ Hoera. Ga bewust (dag-)dromen en visualiseren. Visualiseren is je een beeld vormen (of: een filmpje maken voor je geestesoog) van wat je idealiter wilt.
- Wat wens je, wat is je verlangen?
- Hoe zie jij je ideale werk voor je?
- En je ideale werksituatie en/of werkomgeving?
Je hoeft echt nog niet te weten of het in de realiteit van alledag ook kan. Dat komt pas later. Geef jezelf de ruimte om eerst vrij en open, alsof alles kan, te visualiseren wat jij doet als je heel veel plezier hebt, op je best bent, de tijd vergeet, geniet en energie krijgt van wat je doet. Dat is én leuk én nuttig.
Droom en visualiseer - suggesties
Schrijf op een A4tje over de vraag hoe een ideale werkdag er voor jou uitziet. Hoe ziet de omgeving eruit? Met wie en waar ben je? Wat doe je? Waar geniet je van? Waar krijg je complimenten over? Of: ga wandelen en fantaseer al wandelend over je ideale baan: waar, hoe, met wie, wat doe je, wat bereik je? Of: ga eens zitten knippen in een stapel tijdschriften en maak een vision board over je ideale baan.
Neem een groot stuk karton of flipovervel of koop een magneetbord en bevestig daarop alles wat je aan je droom doet denken: foto's, inspirerende uitspraken, tijdschriftartikels, woorden die voor jou betekenisvol zijn, symbolen of illustraties, laat je creativiteit de vrije loop! Hang je flipover of bord op een goed zichtbare plek, zodat je het regelmatig ziet. Schrijf op wat dit bord je te zeggen heeft. Praat er met enkele mensen over.
Input voor jouw droombeeld
Wanneer ben je voor het laatst echt trots geweest op wat je deed? Wat deed je toen? Wat bleek je goed te kunnen? En heb je weleens een keuze gemaakt waarvan je meteen wist: 'dit is het!' Welke keuze was dat? En hoe wist je dat toen?
Het zijn ingangen om helder te krijgen waar je talenten, waarden en ambities liggen. Dit is hele goede input voor jouw droom en beeld van de toekomst. Hieruit kun je ook putten om je punt aan de horizon op te bouwen. Deze ervaringen en het terughalen daarvan kunnen jou weer een goed gevoel geven, oftewel vonkjes. Hierover zingt Bruce Springsteen “you cannot start a fire without a spark”. Zoek in je loopbaan naar de sparks tot nu toe.
Dream big, act small
Ik wilde vroeger juffrouw worden, net als juffrouw Wessing. Die wist alles, was lief, had veel geduld en kon heel boeiend vertellen. Ik ben geen juffrouw geworden maar trainer en coach. Ik weet niet alles, maar ben wel leergierig. Ik ben niet altijd lief, maar kan mijn liefde voor mensen en hun ontwikkeling heel goed kwijt in mijn werk.
En de weg naar het punt waar ik nu ben, bestaat uit vele stappen. De eerste stap was dat ik mijn leidinggevende moest vervangen bij het uitvoeren van een workshop van een middag. Doodeng, maar ik voelde dat ik dat moest doen. Ik kreeg hulp van een andere fijne collega en voelde tijdens de workshop 'dit is het'. Dat was zo’n vonk voor mij.
Wat is jouw eerste stap in de richting van jouw droom?
Ontdek jouw drijfveren en talenten
Wat wil je nou eigenlijk écht? Soms heb je het gevoel meer bezig te zijn met de verwachtingen van anderen dan met je eigen doelen. In de training Volg je innerlijk kompas leer je jouw drijfveren en kwaliteiten kennen. Je realiseert een concreet doel dat jíj belangrijk vindt.