Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Agile vs Waterval: De belangrijkste projectmanagement methodieken

Thema: Project- en procesmanagement
Rubriek
Artikel
Datum
10 mei 2023
4 minuten leestijd

Binnen projectmanagement kun je kiezen uit verschillende projectmanagement methodieken. De twee populairste zijn de Watervalmethode en de Agile-methode. Wat zijn de verschillen tussen deze projectmanagement methoden en welke aanpak kies je voor jouw project? In dit artikel zetten we het voor je op een rij.

Projectmanagement methodiek: de Watervalmethode

De Watervalmethode is een populaire en meer traditionele projectmanagementaanpak. Bij deze projectmanagement methode bestaat het project uit opeenvolgende fasen. Hierbij moet je elke fase succesvol afsluiten voordat je start met de volgende. Is een fase eenmaal afgerond, dan is er geen weg terug. De enige manier om een fase opnieuw te doorlopen, is door opnieuw te beginnen bij fase één.

Een goede planning is dus cruciaal, net als heldere projectvereisten en duidelijke projectrollen. De Watervalmethodiek pas je toe bij complexe projecten, waarbij een strikte planning en controle nodig is en waar weinig ruimte is voor wijzigingen. De planning, het budget en het eindresultaat zijn vooraf helder. Dankzij de gestructureerde manier van werken en de stapsgewijze aanpak krijg je goed inzicht in de voortgang van je project.

Man en vrouw zittend aan tafel achter laptop bespreken iets op papier.

De vijf fasen binnen de Watervalmethodiek

Bij de Watervalmethode splits je je project op in de volgende vijf fasen:

  • planning
  • ontwerp
  • realisatie
  • test
  • implementatie

In de planfase stel je het projectdoel vast en maak je een planning. Daarna maak je een ontwerp voor het project, waarna je het project uitvoert. Dan volgt de testfase en tenslotte de implementatiefase, waarin je de resultaten van het project implementeert.

Rollen en skills

De vier belangrijkste rollen bij de Watervalmethode zijn de projectmanager, de analist, de ontwerper en de bouwer.

  • De projectmanager

De projectmanager beheert het project en stuurt alle betrokken partijen aan. In deze rol zijn leiderschap, sterke organisatorische vaardigheden en timemanagement cruciale skills.

  • De analist

De analist zorgt voor het analyseren van de eisen en wensen van deze partijen.

  • De ontwerper

De ontwerper maakt een ontwerp op basis van deze eisen en wensen.

  • De bouwer

De bouwer voert het ontwerp uit en zorgt ervoor dat het project wordt afgerond.

Projectmanagement methodiek: Agile

Agile is een flexibele projectmanagement methode, die oorspronkelijk uit de ICT komt voor het ontwikkelen van software. De Agile-aanpak kenmerkt zich door korte sprints van twee tot vier weken met concrete doelstellingen. De klant is nauw betrokken bij het proces en geeft regelmatig feedback op de tussentijdse resultaten. De ontwikkelaars passen de software hier vervolgens meteen op aan, waardoor je snelheid houdt in het proces.

Een vrouw zit aan een tafel en heeft een pen in haar hand. Er liggen meerdere papieren op tafel.

Inmiddels zie je de Agile-methode ook regelmatig terug in projecten buiten ICT. Het is de perfecte manier om snel resultaten te boeken met een projectteam dat veel vrijheid aankan. Met de Agile methodiek speel je slim in op veranderingen en bereik je een hoge klanttevredenheid. De risico’s zijn relatief laag, doordat je werkt vanuit korte cycli.

Rollen bij Agile projecten

Binnen Agile projectmanagement zijn er drie belangrijke rollen: de product owner, de scrum master en het development team.

  • De product owner

De product owner is verantwoordelijk voor het beheer van het productbacklog en stelt prioriteiten op basis van de wensen van alle betrokken partijen.

  • De scrum master

De scrum master helpt het team om Agile te implementeren en zorgt voor een soepel verloop van de sprints.

  • Het development team

Het development team is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de taken in een sprint.

Samenwerken, flexibiliteit en procesbewaking zijn belangrijke skills binnen een Agile projectomgeving.

Kies de juiste projectmanagement methode voor jouw project

Welke projectmanagement methode je kiest voor jouw project, hangt af van de eigenschappen van je project. Gaat het om een groot, complex project met een helder eindresultaat, waarbij een strakke planning noodzakelijk is, dan pas je het best de Watervalmethode toe. Deze methode is echter minder geschikt voor projecten waarbij het snel boeken van resultaat belangrijk is.

Soms duren de fases lang en het doorvoeren van wijzigingen kan het project flink vertragen. Ook past de Watervalmethodiek minder goed bij projecten waarbij veel onzekerheid bestaat over het eindresultaat.

Een man in een blauw net pak springt over een reling van de trap af. De man heeft een gele met zwart gestreepte stropdas

De Agile projectmethode is ideaal voor projecten waarin snelheid belangrijk is en waarbij het eindresultaat nog niet vaststaat. Bij deze methode is het samenstellen van een team met de juiste kennis en expertise heel belangrijk. Zo kan het team elk probleem direct oplossen en is het flexibel bij veranderingen.

Deze flexibiliteit is tegelijkertijd een valkuil van de Agile-methode: het is soms een uitdaging om alle partijen betrokken te houden bij het project. Het is een intensief proces voor zowel het projectteam als de klant, vanwege de regelmatige feedbackmomenten.

Beide projectmanagement methodieken zijn bewezen succesvolle methodes. Kijk goed naar de eigenschappen van jouw project, de doelstellingen en je team om te bepalen welke projectmanagement methode het best past bij jouw project.

Een vrouw zit aan een bureau en werkt op haar laptop, haar dochter zit op het bureau.

Ontwikkel je skills met de training Projectmanagement Fundament

Wil je nog meer grip op je projecten en handvatten om jouw projectteam succesvol aan te sturen? De training Projectmanagement Fundament geeft je een goede set aan tools om overzicht en structuur te creëren in projecten. Je krijgt flink wat theoretische kennis en schrijft een projectplan. Tegelijkertijd is er ook aandacht voor de ‘menselijke’ kant van projectmanagement! Je leert meer over hoe je mensen benadert, aanstuurt én gesprekken voert met het projectteam. Benieuwd geworden naar deze training?

ONTDEK PROJECTMANAGEMENT

Een man zit in een kantoor met een aantal mensen, hij zit achter zijn computer en heeft een pen in zijn hand.

Gerelateerde artikelen