Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

In 6 stappen naar een succesvol veranderproces

Thema: Verandermanagement
Rubriek
Blog
Datum
2 februari 2018
2 minuten leestijd

Het veranderproces wordt door veranderaars en medewerkers verschillend beleefd.

De veranderaar zegt dat de medewerker niet wil veranderen en de medewerker geeft aan dat de wijze waarop de verandering verloopt niet de schoonheidsprijs verdient. Ieder heeft dus zijn eigen interpretatie van de werkelijkheid. Met spanningen, roddelen, elkaar veroordelen en een ineffectieve samenwerking als gevolg. Hoe laat je het proces beter verlopen om toch de beoogde verandering te realiseren?

Een andere bril

In het veranderproces hebben mensen verschillende rollen. In deze rollen zijn ze erg afhankelijk van elkaar, omdat ze deel uitmaken van hetzelfde systeem. De veranderaar is afhankelijk van of de medewerker mee wil zonder al te veel gedoe. De medewerker is afhankelijk van de veranderaar omdat zijn werk verandert en daarmee mogelijk zijn toekomst. Beiden hebben een eigen werkelijkheid versus een eigen wenselijkheid. De manier waarop mensen vanuit verschillende rollen met de verschillen in wenselijkheden omgaan bepaalt het succes van het veranderproces. Wordt door een effectieve samenwerking de weg naar het gewenste ingezet of wordt het een conflict?

6 stappen naar een succesvol veranderproces

  • Stap 1: Beschrijf de werkelijke situatie en omschrijf je eigen wensen (werkelijkheid versus wenselijkheid)? Wat is belangrijk voor je?
  • Stap 2: Begrijp je eigen emotie (wat gaat niet zoals je wilt?) en accepteer dat die emotie bestaat.
  • Stap 3: Bekijk de relatie met de ander zonder oordeel.
  • Stap 4: Wat is de werkelijkheid en wenselijkheid van de ander? Wat is belangrijk voor de ander? Verplaats je in de ander zonder oordeel. Wees nieuwsgierig. Luister om te begrijpen en spreek om begrepen te worden.
  • Stap 5: Begrijp elkaars positie en rol. Onderzoek samen wat de verschillen en overeenkomsten zijn in werkelijkheden en wenselijkheden. Beschrijf wat je hebt gehoord.
  • Stap 6: Vertel wat je aanspreek tin het verhaal van de ander. Creëer van daaruit de gezamenlijke manier van omgaan met elkaar.

Lef en kracht

Het vraagt om lef om je opvattingen, je eigen emotie en je persoonlijke ego even aan de kant te zetten. Je biedt ruimte om het gedoe op tafel te krijgen. De ruimte om met elkaar tot cocreatie te komen door de verschillen in wenselijkheid te gebruiken in plaats van te bestrijden. Je neemt de tijd om stil te durven staan en nieuwsgierig te willen zijn.

‘Probeer gedoe niet te vermijden, maar zorg juist dat het op tafel komt. Want gedoe geeft energie, lucht op en is de bron van samenwerken, leren en vernieuwen. Dus wees blij met gedoe.’ (Swieringa et al.,2005).

Meer weten?

Cultuurverandering, reorganisatie, herstructurering. Veranderingen zijn noodzakelijk voor het succes en voortbestaan van uw organisatie. In de training Verandermanagement sta jij, als (mede)verantwoordelijke van veranderingstrajecten, centraal. Je leert hoe je als veranderaar krachtiger en effectiever kunt leidinggeven aan en bewegen in de verandering. Lees meer over de training Verandermanagement en download de brochure.

Ben je vanuit een faciliterende rol als stafmedewerker, beleidsmedewerker of adviseur betrokken bij het begeleiden van veranderingsprocessen? In de training Begeleiden van veranderingsprocessen leer je om, vanuit jouw eigen positie, de meest krachtige bijdrage te leveren aan het veranderproces. Lees meer over de training Begeleiden van veranderingsprocessen.

BEKIJK DE TRAINING

Twee vrouwen zitten in een bureaustoel en worden geduwd door twee mannen, ze rijden door een kantoor.

Gerelateerde artikelen