Na de burn-out #2: ‘Als je voor links kiest, valt rechts af’
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 1 juni 2018
- 3 minuten leestijd
Je wilt alles, en je kunt alles. Alleen kun je niet alles tegelijk en ook niet nu direct. Wil je dat wel, dan gaat het dus mis. Ervaringsexpert Freek (33) vertelt waarom je echt keuzes moet maken én daarin berusten, om te voorkomen dat je omvalt.
De mooie kansen die op je af (blijven) komen, die pak je natuurlijk meteen, en doe je direct. Later kan het misschien niet meer. Tot je op een ochtend je bed niet meer uitkomt en niets meer kunt. Feitelijk is dit wat er gebeurde voor mijn burn-out. Ik kon alles, ik deed alles en ik deed het direct. En toen werd naar de muren staren al een onmogelijke opgave.
In de spagaat
Het blijkt toch best een dingetje te zijn, dat keuzes maken. Achteraf, want dan is altijd alles makkelijker, denk ik dat daar de basis van mijn burn-out ligt. Een keuze maken impliceert dat je iets wel doet, en iets niet. Als je links besluit te gaan, dan ga je dus niet naar rechts. Iets komt uit de lengte, of uit de breedte. Maar ik ging links én rechts en kwam in een spagaat.
Mijn hele leven heb ik ervan gedroomd om de wereld aan mijn voeten te hebben. Om zelf te mogen kiezen wat ik doe. Ik voel me heel oud als ik dit zeg, maar vroeger was ik op zijn zachtst gezegd wat ‘onbezonnen’. Studies, werk, randgebeuren, ik deed maar wat. Daardoor heb ik zo’n vijf jaar studievertraging opgelopen. Als begin dertiger liep ik eerder achter het leven aan, dan dat het me voor de voeten lag.
Keuzes maken gulzig
Toen ik mij uiteindelijk toch weer een positie vooraan in het leven verworven had, zo rond 2017 ongeveer, en kon kiezen wat ik wilde. Coachen, een boek schrijven, interviews doen, lezingen geven, workshops leiden of online marketing campagnes opzetten?
Dan voel je je dus als een kind dat een keer per jaar met zijn oma naar de speelgoedwinkel mag. Ik wil het allemaal, nu. Links, en rechts, en coachen, en marketing en schrijven. En als ik schrijf dan wil ik columns, interviews en een debuutroman. Keuzes en vooral leuke keuzes, maken je gulzig. Dat is nooit goed, zo leert de wereldgeschiedenis ons.
Rode draad ontwaren
Na de burn-out blijkt het maken van keuzes misschien wel het moeilijkste ingeroeste mechanisme te zijn om weer vanaf te komen. Ik vind het niet moeilijk om links te gaan, maar ik heb er geen vrede mee dat rechts dan afvalt. Een lezing doen is prima, alleen kan ik het mislopen van een interview dan maar moeilijk verkroppen.
Op basis waarvan moet ik die afweging dan gaan maken? Bewuste keuzes maken, leuk hoor, maar hóe dan? Het is handig om een doel te hebben, om ergens een rode lijn in je toekomstige plannen te ontwaren, ontdekte ik.
Om een keuze te maken, zul je opties moeten offeren. En dat offeren doe je een stuk makkelijker als je weet waarvoor je het doet. Dat grotere doel, dat stipje aan de horizon, is wat ik miste. Als het maar ‘leuk’ was, dan was het al goed. Je weet wat daarvan komt: leuk werd burn-out.
24 uur in een dag
Dat is dus een van de zaken die ik meeneem uit vier maanden op de bank in gezelschap van de muren. Ga op zoek naar een doel en gebruik dat doel om keuzes te maken. Je kunt niet alles. Niet tegelijk. Niet nu. Het kan niet uit de lengte en de breedte tegelijk komen.
De wereld aan je voeten hebben is geweldig, maar ga er bewust mee om. Juist als alle opties open liggen is het belangrijk om afgewogen keuzes te maken, daarin te berusten en niet te gretig te zijn. Er gaan geen 26, 31 of 37 uren in een dag, maar 24. En slapen moet je ook.
Burn-out, en dan?
Elke maand vertelt Freek over zijn leven Na de burn-out. Met belangrijke inzichten over herstellen en een terugval voorkomen. Freek heeft een eigen coachingsbureau, schrijft columns en artikelen voor o.a. NRC, VICE en Nieuwe Revu en lanceert in 2018 zijn debuutroman, kledinglijn en online platform onder de naam Elitepauper.
Meer weten?
Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Weerbaarder en vitaler worden? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Vitaliteit en stress.