Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Het brein in de organisatie

Mastermodule Het brein in de organisatie

Haal meer uit je eigen brein en het brein van anderen

  • Maak kennis met de werking van het brein
  • Ontdek de wetenschap van breinprocessen en zet dit om in doelgericht handelen 
  • Onderzoek hoe het geleerde geïntegreerd kan worden in jouw eigen werkpraktijk 

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Duur
7 dagen (14 weken)
ECTS (studiepunten)
8 ECTS (studiepunten)
Startmoment
Start al in september
Onderwerpen
  • +2
    Nog 2 anderen

Dit ga je leren in Mastermodule Het brein in de organisatie

Ons brein kan ontzettend veel informatie tegelijk verwerken, maar uiteindelijk kunnen we maar één handeling tegelijk uitvoeren. Hoe zorgen we ervoor dat ons handelen zo efficiënt mogelijk is? En hoe kunnen we beter leren, minder snel afgeleid worden en meer grip krijgen op de manier waarop we beslissingen nemen? 

In deze module leer je hoe het brein werkt en hoe we de werking van het brein optimaal kunnen benutten en beperkingen van onze hersenen te slim af kunnen zijn. In de 7 collegedagen krijg je inzicht in het brein en haar onderliggende processen zoals onbewuste sociale invloeden en leren en geheugen. 

Dit alles aan de hand van (recente) wetenschappelijke inzichten, theorieën en modellen. Er is een sterke verbinding met de organisatiecontext, zodat je het gedrag van mensen in organisaties beter leert begrijpen en daarin kunt interveniëren.  

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • De werking van het brein; hoe zit het brein in elkaar?
  • Leren en geheugen; hoe kunnen we beter leren en meer onthouden?
  • Doelgericht handelen; hoe kan je gefocust blijven op (organisatie)doelen?
  • Aandacht; op welke manier kan jij je wapenen tegen afleiding?
  • Redeneren en beslissen; welke denkfouten maken we en kan je vermijden?
  • Onbewuste sociale invloeden; word jezelf bewust van het onbewuste!
  • Vertaling naar jouw eigen beroepspraktijk

Resultaten

  • Je bent op de hoogte van inzichten op het gebied van breinwetenschappen
  • Je kan mythes over het brein onderscheiden van feiten over het brein
  • Je begrijpt hoe je het brein en gedrag van mensen kunt sturen
  • Je begrijpt welke beperkingen het brein heeft en hoe je deze kunt omzeilen
  • Je kunt je eigen gedrag en denkvermogen en dat van collega’s optimaliseren
  • Je kan een sterke koppeling maken tussen het geleerde en je eigen werkpraktijk 

Benut de breinkracht in jouw organisatie optimaal

Voor wie?

Je hebt een brede belangstelling voor menselijk gedrag. Psychologische processen en de werking van het brein: het boeit je bovenmatig. Maar vooral over sociaal- psychologische processen in organisaties wil je meer weten zodat je het gedrag van mensen in organisaties beter begrijpt en daarin kunt interveniëren. Je hebt deze interesse vanuit je functie als (HR-)manager, leidinggevende, adviseur, (loopbaan)coach of trainer.

Toelatingscriteria

Voor deze mastermodule heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring.

Mocht je ervoor kiezen om de gehele master te gaan volgen, dan volgt er een studiegesprek met jouw studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je samen een voorlopig studiepad samen.

Inhoud

Een reis door het werkende brein

Je leert meer over de werking van het brein. Hoe zit het brein in elkaar en welke breinfuncties en breinprocessen zijn er? Je leert deze inzichten in de werking van het brein in te zetten in de organisatie- en HR-context.

Sneller leren en een beter geheugen

Hoe kan je het leren en geheugen van mensen in organisaties optimaliseren? Je leert alles over de verschillende manieren waarop het brein leert en hoe het geheugen werkt. Ook leer je trucs om een leer- en geheugenkampioen te worden.

Meer controle op doelgericht handelen

Welke executieve (brein)functies hebben invloed op de manier waarop je handelt? Je krijgt inzicht in jouw eigen breinfuncties en leert hoe je deze inzichten kan inzetten om onder andere organisatiedoelen doelgericht na te streven.

Betere focus en meer aandacht

Hoe blijf je gefocust en geconcentreerd in een omgeving waarin je constant afgeleid wordt? Leer hoe jij en jouw collega’s efficiënter kunnen werken door jullie te wapenen tegen afleiding.

Grip op redeneren en beslissen

Leer met welke denkfouten we te maken hebben en ontdek hoe je deze kan vermijden. Een belangrijk onderdeel is het zogeheten "System 1-System 2" of "Thinking, fast and slow" raamwerk. Ook krijg je een beter beeld van drijfveren en redenen achter beslissingen, zodat je collega’s en klanten makkelijker kunt overtuigen. 

Onbewuste sociale invloeden ontmaskerd

Hoe werkt emotionele/sociale beïnvloeding? In deze bijeenkomst gaan we dieper in op de reden achter emoties. Ook leer je dat we continu gebruik maken van onbewuste vooroordelen. Bewustwording van dit soort fenomenen kan ervoor zorgen dat we minder bevoordeeld in het leven staan en meer controle krijgen over hoe wij op andere mensen overkomen. 

Integratie

Op basis van je eigen praktijk onderzoeken we hoe je het geleerde kunt integreren in je werk.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van deze mastermodule is € 3.995,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.sn.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

Je schaft voor de start van elke mastermodule zelf je studieboeken aan (ca. € 125,00 per module). Je ontvangt hiervoor van ons een literatuurlijst. Omdat de materiaalkosten niet bij de prijs van de master zijn inbegrepen, zullen ze ook niet op de factuur staan. Declareer ze dus, indien mogelijk, separaat bij je werkgever.

Je volgt de colleges altijd in het Nederlands. De literatuur kan wel deels in het Engels zijn.

Arrangement

De kosten voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet zijn bij de prijs inbegrepen.

Programma

Collegedagen

De Mastermodule Het brein in de organisatie bestaat uit 7 bijeenkomsten met een doorlooptijd van 14 weken en staat gelijk aan 8 ECTS. Je tijdsinvestering is circa 12 uur zelfstudie per week. Je kunt de modules maximaal 5 jaar combineren tot een complete master. Een complete master bestaat uit 60 ECTS: 48 ECTS voor de modules en 12 ECTS voor de thesis.

Bijeenkomst 1 t/m 7:

  • 1 collegedag van 09.30 tot 17.30 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Diploma

De module wordt afgerond met een toets, waarbij je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast. Bij voldoende resultaat ontvang je een certificaat (8 ECTS). Wanneer je besluit de toets niet te maken of wanneer je de toets onvoldoende afrondt, kun je een bewijs van deelname aanvragen. Hiervoor geldt een aanwezigheidsplicht van 85%.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

  • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
  • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
  • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
  • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
  • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten

Deze module wordt verzorgd door docenten die de totale breedte van de neurowetenschappen vertegenwoordigen:

Dit worden je docenten

  • Drs. Ria van Dinteren

    Drs. Ria van Dinteren is bedrijfskundige en onderwijskundige. Ze is thuis op inhoudelijke thema’s zoals anders leren leren, vitaliteit en innovatie. Sinds 2010 houdt zij zich bezig met de toepassingen van breinkennis in organisaties. Zij werkt als coach en begeleider van managementteams en heeft boeken over neurowetenschap op haar naam staan waaronder Brein@work (in 2011 genomineerd als managementboek van het jaar) en Breinopeners. Ze heeft een eigen organisatieadviesbureau Breinwerk, maakt deel uit van het valorisatiepannel van de VU over de toepassingen van neurowetenschappelijk onderzoek en zit in de Program Advisory Board van de ATD (American Association for Talent Development). In 2017 ontving ze de Lifetime Achievement award van de NVO2.

  • Dr. Surya Gayet

    Universiteit Utrecht

    Dr. Surya Gayet is universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzocht tijdens zijn promotie of (en hoe) het brein - uit alle informatie die onze ogen binnenkomt – een selectie maakt, zodat alleen informatie die relevant is voor ons gedrag uiteindelijk bewust waarneembaar wordt. In zijn huidige onderzoeksgroep, als universitair docent in de cognitieve neurowetenschappen, onderzoekt hij in bredere zin hoe onze waarneming beïnvloedt wordt door kennis, context, en het doel van de waarnemer.

  • Drs. Andries van der Leij

    Universiteit van Amsterdam

    Drs. Andries van der Leij is docent neuro-economie en sociale neurowetenschappen aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft 3e jaars bachelor Psychobiologie les in de neurocognitieve grondslagen van economische besluitvorming en sociale processen. Hij is Head of Research & Development bij consumenten neurowetenschap bedrijf Neurensics en Chief Technology Officer en mede-oprichter van neuro HR bedrijf BrainsFirst. Zijn specialisme is het geven van concreet marketingadvies o.b.v. neurowetenschappelijke studies.

  • Marte Otten MA

    Universiteit van Amsterdam

    Marte Otten MA heeft haar Master in Cognitieve en Biologische Psychologie behaald aan de Vrije Universiteit (Amsterdam) en is hierin ook gepromoveerd. Daarna kreeg zij de mogelijkheid om een tweejarige postdoc te voltooien aan de Harvard University, in het Social Cognition Laboratory van Mahzarin Banaji. Haar onderzoek richtte zich op de invloed die (onbewuste) stereotiepe kennis heeft op aandachtsprocessen op laag niveau, geheugen en taalperceptie. Momenteel is zij weer terug bij de Universiteit van Amsterdam, nu bij de afdeling Sociale Psychologie.

  • Dr. Ilja Sligte

    Universiteit van Amsterdam

    Dr. Ilja G. Sligte is een cognitieve neurowetenschapper en een hooggeprezen docent aan de afdeling Psychologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zijn passie voor het onderwijs blijkt uit de innovatieve methoden die hij in zijn lessen integreert, wat hem diverse onderwijsprijzen heeft opgeleverd. In zijn onderzoek richt hij zich op het ontrafelen van de complexe processen van het menselijk brein. Hij maakt gebruik van geavanceerde technieken zoals functionele MRI en transcraniële magnetische stimulatie om inzicht te krijgen in hoe het brein cognitieve functies mogelijk maakt. Naast zijn academische carrière medeoprichter van het innovatieve bedrijf BrainsFirst.

  • Jay Borger

    Jay Borger, MSc, mede-eigenaar van Neuro Habits, specialiseert zich in het verbeteren van welzijn en omgangscultuur door psychologie en gedragsinzichten. Na zijn bachelor psychobiologie aan de UvA, voltooide hij masters in gezondheid en cognitieve psychologie. Hij heeft onderzoek gedaan naar de invloed van slaap en smartphonegebruik. Momenteel zet hij zijn kennis als gedragspsycholoog (NIP gecertificeerd) om in praktische tools voor organisaties. Jay doet dit veelal voor onderwijsinstellingen, de zorg, gemeentes en de zakelijke dienstverlening.

)

Nu starten met Mastermodule Het brein in de organisatie

Mastermodule Het brein in de organisatie

Haal meer uit je eigen brein en het brein van anderen

  • Maak kennis met de werking van het brein
  • Ontdek de wetenschap van breinprocessen en zet dit om in doelgericht handelen 
  • Onderzoek hoe het geleerde geïntegreerd kan worden in jouw eigen werkpraktijk 

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou