Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Professioneel adviseren

Mastermodule Professioneel adviseren

Pak complexe vraagstukken doeltreffend aan

  • Je kent de rollen, fasen en interventies in het adviesproces
  • Je bent professioneel doordat je effectief verschillende interventies en stijlen inzet
  • Je hebt nog betere professionele adviesvaardigheden

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Duur
7 dagen (14 weken)
ECTS (studiepunten)
8 ECTS (studiepunten)
Startmoment
Start al in april
Onderwerpen

Dit ga je leren in Mastermodule Professioneel adviseren

Als adviseur ben je deskundig, effectief en oprecht. Dat klinkt logisch en eenvoudig, maar organisatievraagstukken worden steeds complexer. Hoe geef je een goed advies, dat past bij de situatie? En hoe onderhoud je daarbij een constructieve relatie met je opdrachtgever? In de mastermodule Professioneel adviseren krijg je inzicht in de verschillende rollen en fasen in het adviesproces. Je past deze kennis toe in een concrete adviescase en leert reflecteren op het effect van je handelen. Daarnaast kijk je naar de meest recente innovaties in het vakgebied. Zo ontwikkel je professionele adviesvaardigheden die je meteen kunt inzetten in je eigen organisatie.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Intake en contractering
  • Oriëntatie op adviseren
  • Analyse en interventies
  • Adviescase
  • De professionele adviseur
  • Assessment

Resultaten

  • Je kent de rollen, fasen en interventies in het adviesproces
  • Je kiest je eigen rol en zet passende interventies en stijlen in
  • Je reflecteert op de keuzes die je maakt als adviseur
  • Je herkent weerstand en weet hoe je die kunt hanteren
  • Je kent de meest recente ontwikkelingen in het vakgebied  

Voor professionals die beter willen adviseren

Voor wie?

Niet alleen als organisatieadviseur, maar ook als leidinggevende, trainer of HRM/HRD-professional geef je regelmatig advies op strategisch of beleidsniveau. Je merkt dat organisatievraagstukken steeds complexer worden. Daarom wil je meer weten over welke rollen je als adviseur eigenlijk kunt aannemen en hoe je de juiste interventie bij een situatie kiest. wat doe je met weerstand?

Toelatingscriteria

Voor deze mastermodule heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring.

Mocht je ervoor kiezen om de gehele master te gaan volgen, dan volgt er een studiegesprek met jouw studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je samen een voorlopig studiepad samen.

Inhoud

Intake en contractering

We behandelen de belangrijke eerste fase van het adviesproces. Hoe kom je 'aan tafel' en bouw je een adviesrelatie op? We gaan in op het uitwisselen van wederzijdse verwachtingen, afspraken maken, beroepsethiek en kwaliteitszorg. Ook de gedragscode voor adviseurs komt aan bod.

Oriëntatie op adviseren

Het adviesvak in vogelvlucht. Je krijgt inzicht in verschillende definities en kenmerken van adviseren, de geschiedenis en ontwikkeling van het vak, de fasen van het adviesproces en de rollen van adviseurs. Daarnaast maak je kennis met de casuïstiek van je medestudenten, waar je later verder mee aan de slag gaat.

Analyse en interventies

De derde en vierde bijeenkomst gaan over de fasen van analyse en interventies. Eerst vanuit het perspectief van de adviseur als consultant/expert, vervolgens als procesbegeleider/facilitator. Je leert onder meer hoe je een diagnose stelt, hoe je weerstand kunt herkennen en hanteren, en hoe je (groeps)interventies kiest, ontwerpt en onderbouwt.

Adviescase

Vandaag ga je aan de slag met een adviescase van een bestaande organisatie. Je voert een intakegesprek, houdt interviews, ontwikkelt een aanpak en presenteert je bevindingen. Je reflecteert regelmatig op wat je doet en krijgt daarbij feedback van je docenten en je medestudenten.

De professionele adviseur

We behandelen diverse onderwerpen op het gebied van professionaliteit. Zo gaan we in op de fase van afronding en evaluatie, actuele ontwikkelingen in het vak en reflectie op jezelf als adviseur. Kortom: hoe kun je je continu blijven ontwikkelen? Uiteraard is er ook ruimte voor vragen en je eigen casuïstiek.

Assessment

De laatste dag staat in het teken van oefenen. Je gaat als adviesteam in gesprek met twee opdrachtgevers. Het adviesgesprek wordt opgenomen op video en nabesproken met je medestudenten. Op basis hiervan krijg je een kwalitatieve beoordeling van de docenten.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van deze mastermodule is € 3.995,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

Je schaft voor de start van elke mastermodule zelf je studieboeken aan (ca. € 125,00 per module). Je ontvangt hiervoor van ons een literatuurlijst. Omdat de materiaalkosten niet bij de prijs van de master zijn inbegrepen, zullen ze ook niet op de factuur staan. Declareer ze dus, indien mogelijk, separaat bij je werkgever.

Je volgt de colleges altijd in het Nederlands. De literatuur kan wel deels in het Engels zijn.

Arrangement

De kosten voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet zijn bij de prijs inbegrepen.

Programma

Collegedagen

De Mastermodule Professioneel adviseren bestaat uit 7 bijeenkomsten met een doorlooptijd van 14 weken en staat gelijk aan 8 ECTS. Je tijdsinvestering is circa 12 uur zelfstudie per week. Je kunt de modules maximaal 5 jaar combineren tot een complete master. Een complete master bestaat uit 60 ECTS: 48 ECTS voor de modules en 12 ECTS voor de thesis.

Bijeenkomst 1 t/m 7:

  • 1 collegedag van 09.30 tot 17.30 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Diploma

De module wordt afgerond met een toets, waarbij je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast. Bij voldoende resultaat ontvang je een certificaat (8 ECTS). Wanneer je besluit de toets niet te maken of wanneer je de toets onvoldoende afrondt, kun je een bewijs van deelname aanvragen. Hiervoor geldt een aanwezigheidsplicht van 85%.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

  • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
  • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
  • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
  • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
  • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten

Deze module wordt verzorgd door docenten die de totale breedte van de adviesvakgebied vertegenwoordigen:

Dit worden je docenten

  • Hanna Boersema-Vermeer

    Hanna Boersema-Vermeer werkt met veranderaars, managementteams en hun organisaties aan de veranderuitdagingen. Veel van deze verandervraagstukken liggen op het vlak van ander gedrag van mensen in combinatie met een wijziging in structuur en/of de processen. Zij verbindt daarbij de inhoudelijke opgave aan de opgave op gedragsniveau. Zij maakt daarbij veelal gebruik van gedachtegoed uit de systeemtheorie, en het kleurendenken van De Caluwé & Vermaak. Hanna werkte bij Twynstra Gudde als manager en senior adviseur organisatieontwikkeling. Zij leidde daar het Kenniscentrum Veranderkunde en de adviesgroep Veranderkunde. Sinds 2018 heeft zij haar eigen adviespraktijk van waaruit zij managementteams coacht, organisaties adviseert over veranderprocessen.

  • Koen Weber

    Koen Weber begeleidt teams, leiders, professionals en organisaties die in ontwikkeling zijn. Hij is verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company, een adviesbureau op het gebied van leren en organisatieverandering. Hij zoekt in zijn rol als adviseur/begeleider voortdurend naar de verbinding tussen persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van resultaten. Vanuit zijn bedrijfskundige achtergrond combineert hij strategisch/bestuurlijke kennis en ervaring met veranderkundige interventies. In het werken aan organisatie-vraagstukken en leiderschapsvraagstukken maakt hij veelvuldig gebruik van het systemisch perspectief in combinatie met de kracht van verhalen. Recent schreef hij hierover met een aantal collega’s het boek ‘Verhalen Veranderen’.

  • Dr. Martijn Jansen

    Vrije Universiteit Amsterdam

    Dr. Martijn Jansen studeerde Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds 1 maart 2020 als zelfstandig adviseur werkzaam en samenwerkingspartner van Twynstra Gudde, de VU en de Erasmus universiteit. Daarvoor was hij partner bij zowel Twynstra Gudde als KPMG. Daarnaast is Martijn bestuurslid bij Ieder(in), de Orde van Organisatie adviseurs (Ooa) en PZO. Zijn focus ligt op performance verbetering van professionele service firma’s. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam, waaronder het boek Gedreven Organiseren (2009) en Managen moet (2018). Dat laatste boek is gebaseerd op zijn proefschrift over middenmanagers.

  • Drs. Raoul Schildmeijer

    Drs. Raoul Schildmeijer (1966) is in 1991 afgestudeerd als politicoloog na zijn studie aan de Universiteit van Amsterdam en York University in Toronto, Canada. Later volgde hij de leergang Procesbegeleiding bij SIOO en de opleiding tot Strengths Coach bij Gallup. Sinds 1993 is hij actief in het adviesvak, vaak op het snijvlak van onderzoek en advies. Sinds 2012 werkt hij als senior-adviseur voor adviesbureau Leeuwendaal waar hij zich richt op samenwerking op bestuurlijk niveau en de samenstelling van besturen en raden van toezicht. Leeuwendaal is in Nederland een strategische samenwerkingspartner van Gallup en Raoul is nauw betrokken. Daarnaast is hij lid van het bestuur van de Orde van Organisatiekundigen en Organisatie-adviseurs (OOA).


Wat anderen over Mastermodule Professioneel adviseren zeggen

Ervaringen

7,7 van de 10

7,7 uit 17 ervaringen

Bekijk alle ervaringen

)

Nu starten met Mastermodule Professioneel adviseren

Mastermodule Professioneel adviseren

Pak complexe vraagstukken doeltreffend aan

  • Je kent de rollen, fasen en interventies in het adviesproces
  • Je bent professioneel doordat je effectief verschillende interventies en stijlen inzet
  • Je hebt nog betere professionele adviesvaardigheden

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

)

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou