Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud
Mastermodule Inrichting van kwaliteitsmanagement

Mastermodule Inrichting van kwaliteitsmanagement

Pas kwaliteitsmanagement succesvol toe

  • Kwaliteitsmanagement succesvol toepassen in je dagelijkse praktijk
  • Toegevoegde waarde bieden in je organisatie
  • Met kwaliteitsmanagement rekening houden met type organisatie, bedrijfsinrichting en -cultuur

Bekijk alle details

Uitvoering
Mastermodule
Duur
7 dagen (14 weken)
ECTS (studiepunten)
8 ECTS (studiepunten)
Startmoment
Start al in januari
Onderwerpen

Dit ga je leren in Mastermodule Inrichting van kwaliteitsmanagement

Je strategie op basis van theorieën over kwaliteitsmanagement ligt klaar. Een goed begin, maar hoe vertaal je die naar de praktijk? Dat leer je in deze mastermodule. Je krijgt inzicht in kenmerken en methoden van kwaliteitsmanagement. Die leer je toepassen op verschillende bedrijfsfuncties en organisatorische contexten. Ook ga je dieper in op leiderschap en bedrijfscultuur, en wet- en regelgeving.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Inrichting en besturing
  • Kwaliteitsmanagement tussen strategie en operatie
  • Denken in processen
  • Kwaliteitsmanagement in dienstverlening en professionele organisaties
  • Cultuur en leiderschap
  • Ketenmanagement
  • Compliance  

Resultaten

  • Je kent de belangrijkste bedrijfskundige concepten en theorieën
  • Je kent methoden van kwaliteitsmanagement binnen diverse typen organisaties
  • Je hebt een goed beeld van je rol en plaats binnen je eigen organisatie
  • Je kunt de bedrijfscultuur en leiderschapsstijlen duiden
  • Je kunt kwaliteitsmanagement toepassen in een dienstverlenende organisatie
  • Je weet hoe je organisatie blijvend kan voldoen aan de wet- en regelgeving

Voor kwaliteitsmanagers die de diepte in willen

Voor wie?

Voor jou als kwaliteitsmanager ligt de lat hoog. Jij wilt processen en samenwerking binnen je organisatie zo efficiënt mogelijk laten verlopen en je deskundigheid en competenties naar een hoger niveau brengen. Zodat jij niet alleen zelf – als adviseur of kwaliteitsmanager binnen een organisatie – beter presteert, maar ook de organisatie soepeler en efficiënter functioneert.

Toelatingscriteria

Voor deze mastermodule heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring.

Mocht je ervoor kiezen om de gehele master te gaan volgen, dan volgt er een studiegesprek met jouw studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je samen een voorlopig studiepad samen.

Inhoud

Inrichting en besturing

Je buigt je over het inrichten en organiseren van kwaliteitsmanagement. De theorie over organisatie- en procesinrichting leer je meteen vertalen naar de praktijk. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leer je over de relatie tussen stijlen van leidinggeven en wijze van inrichten. Kwaliteitsmanagement tussen strategie en operatie 

Van strategie naar resultaat

Deze bijeenkomst staat in het teken van het operationaliseren van besturing. Daarbij gebruik je onder meer de principes vanuit de Balanced Score Card. Je leert hoe je vanuit de strategie tot een samenhang tussen organisatiedoelen en resultaatsturing komt en wat het raakvlak is met verbeteren en leren. 

Denken in processen

Centraal staat de procesmatige wijze van inrichten van een organisatie. In deze bijeenkomst maak je kennis met de soorten, kenmerken en inrichting van primaire en ondersteunende processen.  Aan de orde komen: borging, beheersing en besturing. Ook komt de relatie met risico- en informatiemanagement komen aan bod.

Kwaliteitsmanagement in dienstverlening en professionele organisaties. Het bijzondere karakter van diensten staat centraal. Hoe voer je kwaliteitsmanagement in in een dienstverlenende organisatie? Welke rol spelen de medewerkers daarin? We behandelen onder meer de trend van 'old' naar 'new professionalism', professionals en leiderschap, service garanties en service recovery. 

Cultuur en leiderschap

Zonder open en motiverende bedrijfscultuur geen onderscheidende prestaties. De cultuur diagnosticeren door gedrag, normen en waarden te onderzoeken is de eerste stap. Wat zijn vervolgens effectieve cultuurinterventies? Je verdiept je in moderne leiderschapstheorieën en leert hoe leiders kunnen sturen op het operationaliseren van de strategie. 

Ketenmanagement

In deze bijeenkomst verdiep je je in ketenmanagement, organisatiediagnose en organisatieontwikkeling. 

Compliance

Een organisatie die 'compliant' is, voldoet aan relevante wet- en regelgeving. Tot genoegen van interne en externe toezichthouders. Deze toestand vergt onderhoud. Je maakt kennis met een unieke methode waarmee je een organisatie juridisch kunt doorlichten. Zodat je weet welke risico's je loopt en waar je kwetsbaar bent. Deze 'managerial law'-methode positioneren we in de kersverse ISO 19600 'Compliance management system - guidelines'.

Kosten

De totale prijs is opgebouwd uit de volgende componenten:

Opleiding

De prijs van deze mastermodule is € 3.995,00. Je profiteert bij ons automatisch van een supervoordelige regeling, namelijk dat je géén 21% btw betaalt voor hoger onderwijs.

Financiering

Wil je voordeliger studeren? Er zijn verschillende interessante mogelijkheden en wettelijke regelingen om gebruik van te maken. Bekijk ze allemaal op www.suas.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

Je schaft voor de start van elke mastermodule zelf je studieboeken aan (ca. € 125,00 per module). Je ontvangt hiervoor van ons een literatuurlijst. Omdat de materiaalkosten niet bij de prijs van de master zijn inbegrepen, zullen ze ook niet op de factuur staan. Declareer ze dus, indien mogelijk, separaat bij je werkgever.

Je volgt de colleges altijd in het Nederlands. De literatuur kan wel deels in het Engels zijn.

Arrangement

De kosten voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet zijn bij de prijs inbegrepen.

Programma

Collegedagen

De Mastermodule Inrichting van kwaliteitsmanagement bestaat uit 7 bijeenkomsten met een doorlooptijd van 14 weken en staat gelijk aan 8 ECTS. Je tijdsinvestering is circa 12 uur zelfstudie per week. Je kunt de modules maximaal 5 jaar combineren tot een complete master. Een complete master bestaat uit 60 ECTS: 48 ECTS voor de modules en 12 ECTS voor de thesis.

Bijeenkomst 1 t/m 7:

  • 1 collegedag van 09.30 tot 17.30 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Diploma

De module wordt afgerond met een toets, waarbij je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast. Bij voldoende resultaat ontvang je een certificaat (8 ECTS). Wanneer je besluit de toets niet te maken of wanneer je de toets onvoldoende afrondt, kun je een bewijs van deelname aanvragen. Hiervoor geldt een aanwezigheidsplicht van 85%.

Incompany

Staan meerdere collega's voor dezelfde uitdaging? Dan is 'incompany' de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. Ons gespecialiseerde zusterbedrijf Relevance zal dit maatwerktraject samen met jou ontwikkelen. Relevance past de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

  • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
  • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega's staan centraal.
  • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
  • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
  • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten

SUAS werkt met ruim 60 verschillende hoogleraren, professoren en professionals met een brede ervaring in zowel de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw persoonlijke werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw eigen praktijk.

Dit worden je docenten

  • Ir. Jos Groenendijk

    Ir. Jos Groenendijk studeerde Vliegtuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Vandaag de dag is hij als toetscoördinator werkzaam bij Project A2 Maastricht en Noorderbrugtracé Maastricht en als adviseur kwaliteitsmanager bij het Project Stationsrenovatie Oostlijn en Zeesluis IJmuiden. Zijn interesse ligt bij verschillende vormen van management: van het proces tot aan kwaliteit en verandermanagement. Hij is coauteur van het boek 'Kwaliteitsmanagement in de praktijk' (2013) en examinator NNK/EOQ-persoonscertificering. Jos is inhoudelijk coördinator voor de Master Kwaliteitsmanagement van SUAS en inhoudelijk verantwoordelijke van en docent in de modules Basis van kwaliteitsmanagement en Inrichting van kwaliteitsmanagement.

  • Dr. Joost Vos

    Dr. Joost Vos studeerde Farmacie aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op (keten)samenwerking in het sociale domein. Hij is partner bij TNO Management Consultants en begeleidt organisaties op het terrein van samenwerken en praktijkgedreven kwaliteit: waaronder fusies, professionaliseringstrajecten in samenwerkingsverbanden, TVB-sessies (taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden), resultaatgericht sturen en waarderend auditten. Hij publiceert met regelmaat, waaronder Doen wat er gedaan moet worden (2015), The münchhausen movement (2014) en Onmogelijke levens, botsende logica’s en eigenzinnige professionals (2013).

  • Dr. Jean-Pierre Thomassen

    Rijksuniversiteit Groningen

    Dr. Jean-Pierre Thomassen studeerde aan de Hogere Hotelschool, waarna hij bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit (kwaliteitsmanagement) deed. Sinds 1993 heeft hij als gespecialiseerd organisatie-adviseur organisaties in het bedrijfsleven, overheid en zorg geholpen bij thema’s als servicegaranties, duurzaam organiseren van klantgerichtheid, verhogen klantentrouw, customer experience, service excellence en de invoering van CRM. Hij heeft 17 managementboeken over deze thema’s geschreven. In 2018 is hij aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd op het onderwerp van servicegaranties en is als marketingdocent verbonden aan deze universiteit. Verder verzorgt hij onderwijs aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en The Hotelschool The Hague.

  • Prof. Dr. Ir. Kees Ahaus

    Erasmus Universiteit Rotterdam

    Prof. dr. ir. Kees Ahaus is hoogleraar Health Services Management & Organisation bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 2004 was hij bijzonder hoogleraar bij de Rijksuniversiteit Groningen, eerst voor de leerstoel Kwaliteitsmanagement en vanaf 2008 voor de leerstoel Healthcare Management. In zijn onderwijs en onderzoek houdt hij zich bezig met het verbeteren van de kwaliteit van zorg met behulp van benaderingen zoals lean en waardegedreven zorg.


Wat anderen over Mastermodule Inrichting van kwaliteitsmanagement zeggen

Ervaringen

8,1 van de 10

8,1 uit 13 ervaringen

Bekijk alle ervaringen

)

Nu starten met Mastermodule Inrichting van kwaliteitsmanagement

Mastermodule Inrichting van kwaliteitsmanagement

Pas kwaliteitsmanagement succesvol toe

  • Kwaliteitsmanagement succesvol toepassen in je dagelijkse praktijk
  • Toegevoegde waarde bieden in je organisatie
  • Met kwaliteitsmanagement rekening houden met type organisatie, bedrijfsinrichting en -cultuur

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

)