Stressbestendigheid
Geniet weer van je werk, maar ook van je vrije tijd
Stressbestendigheid is een eigenschap die je graag wilt hebben en noodzakelijk is in veel functies. Je bent in staat effectief om te gaan met uitdagende situaties, onverwachte veranderingen en hoge druk, terwijl je tegelijkertijd goed blijft presteren. Door stressbestendig te worden, vergroot je niet alleen je eigen welzijn en tevredenheid, maar lever je ook een waardevolle bijdrage aan de organisatie waarvoor je werkt.
Zo herken je stress
In jouw werk heb je soms te maken met spanningen. Dit is niet per se negatief, vooral niet als het gaat om een gezonde vorm van spanning. Een lange periode van spanning kan leiden tot ziekte, verzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid. Wat ooit als gezonde spanning begon, begint meer en meer op stress te lijken. Het herkennen van stress is een belangrijke eerste stap om stressbestendig te worden.
De symptomen van stress zijn grofweg te verdelen in psychische symptomen en lichamelijke symptomen. Ook kunnen er veranderingen optreden in je gedrag en je manier van denken. Lichamelijk kunnen symptomen zoals hoofdpijn, spierspanning, vermoeidheid en slaapproblemen duiden op stress. Psychisch kun je je angstig, prikkelbaar of overweldigd voelen. Het is ook belangrijk om bewust te zijn van gedragsveranderingen, zoals verhoogde consumptie van cafeïne, alcohol of ongezond eten als reactie op stress. Het leren herkennen van deze symptomen helpt je om vroegtijdig actie te ondernemen zodat jij je stress leert beheersen en je welzijn bevordert.
Tips tegen stress
Stressvolle situaties nemen je vaak in beslag. Je hebt het gevoel dat je gebukt gaat onder een grote verantwoordelijkheid en dat je onvoldoende afstand kan nemen van je werk.
Eigenlijk werk je dag en nacht. Na een zware werkdag kun jij je slecht ontspannen. Als je zo doorgaat brand je langzaam op. Je wilt die ongezonde spanning achter je laten. Met deze tips leer jij stressbestendig te worden.
-
1. Spreek jezelf aan in de jij-vorm
Tegen jezelf praten helpt om je gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten. Maar soms zorgt die stem in je hoofd alleen maar voor meer stress. Want ‘Het lukt me vast niet’ of ‘Ik krijg het nooit op tijd af’ zijn niet bepaald bemoedigende gedachten. Amerikaanse psychologen ontdekten dat wanneer mensen in de jij-vorm tegen zichzelf praatten, ze vervolgens sociaal vaardiger, minder nerveus en somber waren dan de proefpersonen die in de ik-vorm tegen zichzelf praatten.
Met de jij-vorm voelt het meer alsof je van een afstand naar jezelf kijkt. Deze zogenaamde self-distancing helpt je om irrationele gedachten minder zwaar te maken. Dus voel je in het vervolg frustratie of moedeloosheid aankomen? Spreek jezelf aan in de jij-vorm. -
2. Zet stress op de juiste manier in
Bij stress is je mindset cruciaal. Als je anders over stress leert denken, dan kun je van stress zelfs sterker worden. Je kunt bijvoorbeeld leren hoe stress:
- Je focus en energie kan opleveren
- De band met je directe omgeving kan versterken
- Je kan helpen sterker te worden door tegenslag
- Het probleemoplossend vermogen van je brein kan vergroten
-
3. Oefen met Mindfulness en ervaar meer rust
Mindfulness betekent aandacht geven aan het hier en nu, en zonder oordeel accepteren van wat zich aandient. Met mindfulness schep je ruimte voor jezelf, waardoor je bewuste keuzes maakt en effectief handelt. Je reageert milder, ervaart meer innerlijke rust en minder stress. Zo krijg je meer ruimte voor ontspanning en creativiteit.
Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mindfulness echt werkt! En gelukkig kan iedereen het leren. Het is gewoon een kwestie van doen. -
4. Haal meer uit de tijd die je hebt
Meer werk doen in minder uren, tijd vinden voor familie, sport, hobby's en daarbij een ontspannen levensgevoel hebben: wie wil dat niet? Veel mensen hebben het gevoel dat ze te weinig tijd hebben om alles te realiseren wat ze moeten of willen. Herken je dit? Aan die tijdsdruk kun je wat doen.
Met Timemanagement leer je je doelen en taken beter te bepalen, plannen en prioriteren. Zodat je jezelf minder verliest in de drukte van alledag en écht grip krijgt op je agenda. Na het volgen van een training timemanagement ga je effectiever en efficiënter met je tijd om. Dat scheelt een hoop stress.
Sterkmakers college - Zo word je stressbestendig
Hoe herken ik de symptomen van een burn-out en welke strategieën kan ik toepassen voor stressbestendigheid? In deze aflevering van de Sterkmakers podcast deelt Ingrid Nieuwenhuijse vijf waardevolle tips om stress te bestrijden. Ingrid is een integraal vitaliteitscoach, trainer, en tevens auteur van het boek 'Burn On!'. Ze heeft zelf persoonlijk ervaren wat het is om overspannen te raken en te kampen met ernstige stress. Gelukkig heeft ze deze uitdaging overwonnen en heeft ze haar levensstijl veranderd. Als je geïnteresseerd bent in de vijf stressverlagende tips van Ingrid, luister dan naar dit Sterkmakers College!
Boeken over Stressbestendigheid
-
Vandaag nog relaxed
-
Druk, druk, druk
-
Enjoy your life
-
Grip op je stress
Stressbestendigheid: een handige eigenschap
Wil je vaker kunnen ontspannen en met meer plezier je werk doen? Minder piekeren over wat er is gebeurd of zou kunnen gebeuren? Neem dan eens een kijkje bij onze vitaliteits- en persoonlijke stressbestendigheidstrainingen. Tijdens deze trainingen krijg je alle handige tools om grip te krijgen op stress en werkdruk. Zo werk je aan jouw stressbestendigheid en ga je makkelijker om met ingewikkelde situaties.
Vragen of advies nodig?
Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen