Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Wat als je omgeving je burn-out niet begrijpt?

Thema: Vitaliteit en stress
Rubriek
Blog
Datum
8 februari 2018
2 minuten leestijd

Het hoge woord is eruit. Je bent burn-out, uitgeput, nergens toe in staat. Maar anderen hebben weinig begrip voor jouw gevoelens. Hoe ga je hiermee om?

Je bent heel lang doorgegaan. Totdat je het niet langer kunt opbrengen. Dit betekent dat je ineens dingen niet meer kunt of je anders gedraagt. Voor anderen kan dit ook heftig zijn. Mogelijk stuit je op onbegrip of misvattingen over de burn-out. Wat te doen?

Omgaan met onbegrip: 5 tips

#1. Accepteer je burn-out

Je herkent jezelf misschien niet meer. Wie is deze piekerende, gebroken, energieloze man of vrouw? Het kan dan ook lastig zijn om te accepteren wat er met je gebeurt.

Je erbij neerleggen dat het even niet wil, is stap één. Als jij de burn-out erkent, is dit voor anderen ook makkelijker en krijg je eerder empathie terug.

#2. Stel je kwetsbaar op

Anderen kunnen aan de buitenkant niet zien hoe erg je situatie is. Om inzicht te geven in wat je meemaakt, moet je erover vertellen. Blijf daarom praten over wat je ervaart en wat je nodig hebt.

Doe dit voor jezelf. Ook als je angstig bent voor de reacties, denkt dat anderen je minder waard gaan vinden of hen niet tot last wilt zijn. Openheid is vaak enorm opluchtend.

#3. Laat je niet raken

Onbegrip en misvattingen kosten energie die je op dit moment niet hebt. 'Neem een weekje vrij, dan knap je wel op' of andere goedbedoelde adviezen: probeer er niet boos of verdrietig van te worden.

Bedenk dat mensen meestal het beste met je voor hebben. Hoe onhandig of ongepast hun uitingen ook zijn.

#4. Bewaak je grenzen

Je wilt je niet laten kennen. Daardoor doe je je best om maar zo normaal mogelijk over te komen. Maar je beter voordoen, kost ontzettend veel moeite.

Doe dus geen dingen waar je eigenlijk geen zin of energie voor hebt. Eerlijk zijn over wat je aankunt is belangrijk, anders blijf je jezelf voorbij rennen.

#5. Kom op voor wat je nodig hebt

Voel je je niet gehoord door je leidinggevende of bedrijfsarts? Nee, enkele weken rust is niet voldoende om uit een burn-out te komen. Het gaat erom dat je onderzoekt waardoor het misging en wat je hier samen aan kunt doen. De oorzaak aanpakken dus en niet de symptomen.

Hoe lastig ook, geef goed aan wat je wel en niet kunt. Durf om hulp te vragen: wat heb je van je werkgever nodig om te herstellen?

Herstellen van je burn-out

Ervaringsexpert Pim vertelt openhartig over de valkuilen en lessen tijdens zijn herstel. Zijn blogs helpen jou hopelijk op weg met goede inzichten. Vind je het lastig om de storm in je hoofd te beschrijven? Laat je omgeving dan het verhaal lezen.

Een jonge vrouw met lange bruine haren denkt na.

Gerelateerde artikelen