Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Nieuw leiderschap: minder focus op geld, meer op de mens

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Artikel
Datum
6 mei 2024
3 minuten leestijd

De tijd dat managers vanachter hun bureau sturen op meetbare resultaten, KPI’s en euro’s is voorbij. De huidige tijd vraagt om nieuw leiderschap in organisaties. “Geef mensen oprechte aandacht, respect en de nodige ruimte”, aldus trainer Anke van Luijt. “Je zult zien dat het je mensen, het milieu én de winstgevendheid ten goede komt.”

“Nederland verandert de komende 50 jaar meer dan de afgelopen 500 jaar”, legt Anke uit. Zoals Jan Rotmans zegt: we leven niet meer in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. “We gaan van welvaart naar welzijn. Van ik naar wij. Van massaproductie en -consumptie naar leven naar onze idealen. Dit vraagt om nieuw denken.” Anke legt uit dat we van oude systeemwaarden, die ons aangeleerd zijn na de Industriële revolutie, naar menswaarden moeten. 

“We moeten opnieuw leren oprechte aandacht te geven. Juist dat is de kern van nieuw leiderschap.”

Van oud naar nieuw leiderschap

In de huidige samenleving waarin systemen en winstmaximalisatie belangrijker zijn geworden dan warmte en saamhorigheid, voelen steeds minder mensen zich thuis. Sterker nog: een op de vijf werknemers heeft burn-out gerelateerde klachten. Er is echter ook goed nieuws: we hebben de oude systemen zelf gemaakt. We kunnen ze dus ook weer menselijker inrichten.

Het is tijd voor nieuw leiderschap in organisaties, vindt Anke. Hierin spelen de universele menswaarden tijd, aandacht, ruimte, vertrouwen, kwaliteit en keuzevrijheid een hoofdrol. “We moeten mensen weer laten doen waar ze echt goed in zijn en organisaties bottom-up in plaats van top-down organiseren. Onderwijs geven in plaats van statistieken bijhouden en leiding geven in plaats van aandeelhouders tevreden stellen. Uber, Airbnb, Netflix en initiatieven als Buurtzorg, broodfondsen en crowdfunding laten zien hoe je de 3 P’s – People, Planet en Profit – centraal stelt. In die volgorde!”

Vier collega's zitten rond een tafel en overleggen met elkaar, op tafel liggen papieren en laptops.

Aan de slag met nieuw leiderschap: 3 tips

1. Zet in op verbondenheid

Vaak blijft leidinggeven instrumenteel, gericht op het behalen van resultaten. Hiervoor hanteert de leidinggevende dikwijls harde sturingsmethodieken. Medewerkers geven aan dat dit op korte (interim)termijn goed kan werken maar op langere termijn verkeerd uitpakt. Immers in dergelijke situaties wordt niet geïnvesteerd in de relaties, terwijl medewerkers dat juist willen. Generatie Z geeft verbondenheid zelfs aan als belangrijkste motivator om voor je te komen werken. Eerst contact dan contract; dat idee.

“Hoe er met iemand wordt gecommuniceerd bepaalt hoe mensen zich behandeld voelen. En dat bepaalt vaak of die persoon bereid is een extra stapje te zetten. Wees dus geen undercover boss, of een leidinggevende die zegt: ’Mijn deur staat altijd open’. Die drempel blijkt namelijk toch altijd nog te hoog. Begeef je juist op de werkvloer. Je hoeft maar twee vragen te stellen om te weten wat er speelt: “Wat gaat er goed en waar maak jij je zorgen over?”

2. Ga flexibel om met werktijden

Het negen tot vijf werken stamt uit de Industriële Revolutie: ons lichaam is in staat acht uur intensieve lichamelijke arbeid te verrichten. We zitten echter niet meer in de maakeconomie, maar in de razendsnelle kenniseconomie. Dat vraagt nogal wat van ons brein: creativiteit, focus en bewuste inspanning. Lummeltijd nemen is een must, zoals je ook in dit blog over leiderschap leest. Dan kan het brein zaken archiveren en input combineren tot innovatieve ideeën.

3. Ben een goede huismeester voor onze planeet

Zoals een rentmeester van een gebouw de leefomgeving van alle betrokkenen managet, moeten we ook bewust omgaan met schaarse hulpbronnen en essentiële levensbehoeften. Zo voorkomen we dat we toekomstige generaties opzadelen met de hypotheek van ons huidige verbruik. “Wanneer de combinatie van 3 P’s niet harmonieus is, zullen de andere elementen hieronder lijden. Krijgt winst te veel prioriteit, dan worden mens en milieu de dupe. Bovendien zijn de jongste generaties erg alert op het Planet verhaal. Je wilt hen toch binnenhalen en binnenhouden als leidinggevende?”

Een man en een vrouw staan tegen een glazen hekje en lachen met elkaar, de man heeft een iPad vast.

Meer leren over nieuw leiderschap

Zo raken jij en je medewerkers minder uitgeput en hebben jullie minder stress. “Je hebt simpelweg meer tijd om te leven, naast je werk, zónder dat je werk daar onder lijdt. Dat moet toch de moeite waard zijn?”, aldus Anke. Leidinggevenden die meer willen leren over nieuw leiderschap adviseert ze dan ook de SUAS masterclassreeks ‘Leiderschap in een nieuwe wereld' te volgen. “Nadat je eerst een training Persoonlijk leiderschap hebt gedaan en begrijpt wat er in je eigen hoofd gebeurt”, besluit ze. “Want geloof je niet in jezelf, dan in een ander zeker niet!”

BEKIJK DE MASTERCLASSREEKS OVER LEIDERSCHAP

Vijf collega's zitten in een kantoor aan een tafel, ze overleggen met elkaar. Op de tafel liggen papieren en staat een laptop

Gerelateerde artikelen