Om een goede leider te worden, is het belangrijk dat je flexibel bent
- Rubriek
- Blog
- Datum
- 28 september 2021
- 3 minuten leestijd
Elk jaar volgen duizenden professionals een training of opleiding bij Schouten & Nelissen University of Applied Sciences om aan hun soft skills te werken. Zo ook Bas Kooiman, een 24-jarige consultant van AFAS Software. Hij rondde eerder dit jaar de populaire leiderschapstraining ‘Leidinggeven zonder macht’ af.
“Er wordt tijdens de training een bepaald bewustzijn aangewakkerd, dat vond ik mooi om te merken.”
Waarom koos je voor deze specifieke leiderschapstraining?
“Vanuit AFAS krijgt elke consultant een jaarlijks opleidingsbudget, waarbij je zelf kan bepalen hoe je dat inzet. Ik was op zoek naar een training waarbij ik aan mijn soft skills kon werken. En dan met name op het gebied van leiderschap, zodat ik klanten tijdens projecten beter mee kan nemen in het proces. Toen kwam ik deze training tegen en dat sloot eigenlijk perfect aan bij wat ik zocht: hoe je zonder dat je een machtspositie hebt en echt de leidinggevende bent tóch mensen zo goed mogelijk aan kan sturen.”
Hoe zag de training eruit?
“De training bestond uit meerdere sessies, verdeeld over twee dagen. Op de eerste cursusdag hebben we verschillende onderdelen van leiderschap vanuit de theorie behandeld. Bij de volgende cursusdag, twee weken later, zijn we de theorie in de praktijk gaan toepassen door rollenspellen te doen. Ik vond het daarbij heel leuk dat alle cursisten een andere achtergrond hebben. Er waren mensen uit allerlei branches aanwezig en ook van verschillende leeftijden en functieniveaus. Met zo’n diverse groep kan je echt heel van elkaars ervaringen en feedback leren.”
Wat zijn de belangrijkste inzichten die je hebt opgedaan?
“Er wordt tijdens de training een bepaald bewustzijn aangewakkerd, dat vond ik mooi om te merken. Dat begon eigenlijk al tijdens de voorstelronde, waar de trainer heel erg inzoomde op welke keuzes iedereen daarbij maakte. Want wat vertel je in zo’n voorstelrondje over jezelf en waarom kies je er eigenlijk voor om dat te vertellen? Zelf merkte ik bijvoorbeeld dat het allemaal wel wat persoonlijker kon. En dat als je iets vertelt over zaken als je hobby’s of een sport die je beoefent, dat dat ook iets kan zeggen over hoe je als professional in het leven staat. Ook qua vorm pak ik dit soort introducties nu anders aan. Ik breng er wat meer structuur in aan, en zorg ervoor dat mijn verhaal echt een kop en een staart heeft. Dan blijft het veel beter bij mensen hangen.”
Hoe pas je in de praktijk toe wat je tijdens de training geleerd hebt?
“In de training behandelden we onder meer manieren van beïnvloeden en de verschillende strategieën en stijlen die daarbij komen kijken. Daarbij gingen we eerst op de theorie in om het vervolgens in de praktijk met elkaar te gaan oefenen. Dat was erg leuk om te doen, en dan met name om stijlen te pakken die van nature wat minder dicht bij je liggen. In de praktijk leer je dan steeds beter situaties herkennen waarin de ene stijl net wat beter werkt dan de andere. Dat is erg waardevol. En ook echt een les die ik bij de cursus heb opgedaan: er is niet één handleiding die maakt dat je een goede leider wordt of je leert hoe je een team moet aansturen. Er spelen zoveel factoren mee, dat het er vooral om gaat dat je flexibel bent. Afhankelijk van de situatie moet je af en toe ook een andere leiderschapsstrategie of -stijl kunnen inzetten. Zo merk ik bijvoorbeeld dat de manier waarop je de dag met een klant opstart echt kan bijdragen aan je controle op het proces. Ik neem klanten nu dagelijks veel meer mee in wat ik van ze verwacht en geef het tijdig aan als ze iets moeten voorbereiden.”
Wil je net als Bas mensen de goede richting op bewegen?
In de training Leidinggeven zonder macht (ook virtueel) krijg je de bouwstenen aangereikt om een natuurlijk leider te worden en gedaan te krijgen wat je wilt.