Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Verbindend leiderschap

Zo zet je de eerste stappen

Thema: Management & leidinggeven
Rubriek
Artikel
Datum
22 november 2022
5 minuten leestijd

Bij verbindend leiderschap kijk je naar de belangen van alle betrokkenen en vind je een manier om deze te verbinden. Hierdoor zorg je voor meer werkgeluk en betere werkprestaties. Maar wanneer ben je een verbindend leider? En wat heb je ervoor nodig? We vertellen het je in dit blog.

Vroeger ging men er vanuit dat een hoger salaris garant stond voor betere werkprestaties. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Je medewerkers gaan niet harder hun best doen als ze meer verdienen. Want uiteindelijk draait het niet alleen maar om geld: we willen zinvol werk doen, en een bijdrage leveren aan een gemeenschappelijk doel. Daar hoort een leider bij die medewerkers kan aansturen vanuit de verbinding.

Wat is verbindend leiderschap?

De naam vertelt al iets over dit soort leiderschap. Verbindend leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij je de focus legt op verbinden. Verbinden is de belangen van iedereen verenigen, en over laten gaan naar iets beters en nieuws.

Een verbindend leider legt alle behoeften, verlangen en drijfveren op tafel: die van het bedrijf, de managers, de medewerkers en zichzelf. Het idee hierachter is dat wanneer medewerkers zich verbonden en gezien voelen – met elkaar, de leidinggevende en het bedrijf – ze zich fijner voelen en uiteindelijk ook beter presteren.

Een zaal met vrouwen

Waarom is er behoefte aan verbindend leiderschap?

Ook in het professionele leven is er steeds meer oog voor welzijn en verbintenis, en dus verbindend leiderschap. De coronapandemie liet maar weer zien hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn, en hoe flexibel je moet zijn om mee te kunnen buigen in een storm. Bedrijven die hier genoeg oog voor hebben, zijn de bedrijven die zegevieren. Maar deze manier van leidinggeven vraagt om een nieuw soort leider.

Daarnaast is werken complexer geworden. Meetbaar en makkelijk te controleren werk, wordt steeds meer overgenomen door computers en software. Complexe werkzaamheden waar creativiteit, samenwerken, en belangrijke soft skills bij komen kijken, zijn niet aan te sturen met standaardprocedures, regels en richtlijnen. De nadruk ligt op vertrouwen geven en krijgen. En ook dit vraagt om bijzondere leiderschapskills.

Wat is het effect van deze leiderschapsstijl op een team?

Goed presterende teams laten zien dat verbintenis belangrijk is. Het uitgangspunt bij verbindend leiderschap is eerst verbinden en de wijsheid van iedereen aanboren. Daarna is het pas tijd voor de volgende stap: denken en doen. Zo ontstaan er creatieve, innovatieve oplossingen én de bijbehorende motivatie om plannen daadwerkelijk uit te voeren.

Want je kunt de beste professionals aannemen, maar als ze zich niet capabel, gemotiveerd en gezien voelen, zul je nooit je doelen bereiken. Een goede leider zal het welzijn van zijn of haar team dan ook als een kerntaak zien.

Een vrouw aan het lachen in een zaal vol met mensen

De natuurlijke eigenschappen van een verbindend leider

Dus wat heb je nodig om een verbindend leider te zijn? Bij verbindend leiderschap is de leider empathisch, handelt hij of zij vanuit vertrouwen en staat het moreel hoog in het vaandel. Een verbindend leider kan goed relaties opbouwen en durft zich kwetsbaar op te stellen. Door zelf kwetsbaarheid te tonen, geef je jouw werknemers de ruimte dit ook te doen. Tot slot is een verbindend leider, jawel, verbindend.

Op de werkvloer toon je verbindende eigenschappen wanneer:

  • je je collega’s waardeert, en respectvol bent
  • je niet aan vooroordelen doet
  • je aandacht hebt voor de behoeften van anderen
  • je de grens van anderen kent en respecteert
  • je zoekt naar gemeenschappelijke belangen en behoeften, en kijkt wat samenbindt

Hoe word je een verbindend leider? De eerste stappen

Voelen de hierboven beschreven eigenschappen als natuurlijk aan? Dan ben je klaar om je verder te ontwikkelen als verbindend leider. Dit zijn de drie belangrijkste stappen die je kunt nemen als je op deze manier wilt leidinggeven.

1.    Je kijkt kritisch naar jezelf en neemt een lerende houding aan

Binnen het verbindend leiderschap durf je kritisch naar jezelf te kijken. Wat doe je goed, wat kan beter? Hoe denk je dat je overkomt? En hoe kom je daadwerkelijk over?

Deze vragen zijn belangrijk, want sommige managers denken dat ze verbindend leidinggeven, terwijl de medewerkers dit anders ervaren. Zelfinzicht is belangrijk. Maar hoe langer je in een leidinggevende positie zit, hoe groter de kans is dat je anders overkomt dan je denkt.

De oplossing? Ga actief op zoek naar feedback. Leg uit waarom je het belangrijk vindt om goede feedback te krijgen en wat je ermee gaat doen. Zo zijn mensen sneller geneigd eerlijk en constructief te zijn. Zorg ook voor een veilige en vertrouwde omgeving waarin je medewerkers (anoniem) feedback kunnen geven en kies het feedbackmoment zorgvuldig.

En deze terugkoppeling is alleen waardevol als je een lerende houding durft aan te nemen. Als leider kan dit soms moeilijk zijn – hoor je immers niet alles te weten? Maar door je ego aan de kant te schuiven en te erkennen dat je ook lerende bent, toon je je kwetsbaarheid – een van die belangrijke competenties van verbindende leiders!

Zaal vol met vrouwen waarvan twee vrouwen thee drinken uit een groene mok

2.    Je communiceert vanuit verbintenis

Wat is verbindend communiceren binnen verbindend leiderschap? Je manier van communiceren is constructief, open, uitnodigend en warm. Dit kun je leren:

  • Luister actief en observeer
  • Stel open en verkennende vragen en achterhaal de vraag achter de vraag
  • Toon oprechte interesse
  • Houd oog voor de behoeftes en gevoelens van anderen

3.    Je geeft vrijheid en vertrouwen

Vrijheid en vertrouwen geven, betekent niet dat je je medewerkers compleet loslaat of verwaarloost. Je kunt het alleen geven als werknemers zelfstandig durven te werken. Hiervoor is een vertrouwde en veilige werksfeer nodig. Door je medewerkers te zien als individuen die op hun eigen unieke manier kunnen bijdragen aan een organisatie, voelen ze zich meer verbonden en gemotiveerd. En dat is uiteindelijk natuurlijk het belangrijkste resultaat binnen het verbindend leiderschap.

Wil je zelf werken aan verbindend leiderschap?

Volg dan de opleiding Authentiek Leiderschap door Vrouwen van SUAS en krijg inzicht in je persoonlijke leiderschapsstijl en leer je hoe je jouw team meekrijgt en ontwikkelt.

BEKIJK DE OPLEIDING

Neem voor meer informatie contact op met onze opleidingsadviseur Wieneke Wegeling.

Zes mensen staan met hun rug naar de camera en hebben de armen om elkaar heen geslagen

Gerelateerde artikelen