Wat is subassertief gedrag?
Snel toegeven en onenigheid mijden.
Je denkt van alles, maar zegt niets. Anderen maken snel misbruik van je, waardoor je je eigen doelen niet bereikt. Je stelt je aanpassend, voorzichtig en geremd op en laat anderen voor jou kiezen. Je voelt je regelmatig gefrustreerd en geïrriteerd. Komt dit jou bekend voor? Dan is de kans groot dat jij subassertief bent. Lees meer over subassertief gedrag en hoe je dit kunt doorbreken.
Gevolgen van subassertief gedrag
Subassertief gedrag heeft vaak negatieve gevolgen. Je komt niet goed uit de verf, durft niet te praten over dingen die je belangrijk vindt, je laat je afschepen of zelfs misbruik van je maken. Op de lange termijn is subassertiviteit ook niet goed voor je relaties met anderen. Ze weten niet wat er in je omgaat en wat ze aan je hebben. Soms lijkt het zelfs of je ongeïnteresseerd of arrogant bent en kan je door onderliggende frustraties flink uit je slof schieten. Dit voorkom je door je assertiviteit te vergroten.
Waarom vertoon je dan subassertief gedrag?
Subasertief gedrag is op het eerste oog niet voordelig. Je moet werk doen waar je geen zin in hebt of geen tijd voor hebt. Ook voor anderen heeft jouw subassertieve gedrag nadelen. Waarom vertoon je dan toch subassertief gedrag? Ten eerste zul je op korte termijn niet snel onenigheid krijgen. Je slikt immers wat anderen je voorschotelen en vermijdt het risico dat je strijd moet leveren voor je eigen belangen. Je spaart de relatie met de ander, ook al gaat dit ten koste van jezelf. Ten tweede vermijd je spanning. Het is spannender om te zeggen wat je denkt dan om je gedachten voor je te houden.
Neerwaartse spiraal
Subassertief gedrag komt vaak in een neerwaartse spiraal. Omdat je steeds negatieve situaties blijft vermijden, leer je er nooit mee omgaan. Hierdoor zet je een rem op je ontwikkeling en ontneem je jezelf de kans om je vaardigheden uit te breiden. In een lastige situatie schiet je direct door van spanning naar angst. Gelukkig is het goed mogelijk om die negatieve spiraal te doorbreken. Zet bijvoorbeeld de eerste stap met een boek van onze uitgeverij Thema of volg een assertiviteitstraining die bij je past. Als je eenmaal aan de slag bent, wordt het steeds makkelijker om assertief te zijn.
Vragen of advies nodig?
Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen