Wat kun je met bedrijfskunde?
- Rubriek
- Artikel
- Datum
- 2 november 2023
- 5 minuten leestijd
Of je nu werkt aan een duurzaamheidsvraagstuk, een verbeterprogramma of een kwaliteitsproject: als leidinggevende, projectleider, adviseur of verandermanager sta je dagelijks voor bedrijfskundige uitdagingen. Je wilt impact maken met duurzame oplossingen waarvoor je kennis nodig hebt van uiteenlopende vakgebieden én waarbij je mensen wilt meenemen in grote veranderingen.
Bedrijfskundige kennis en sterke persoonlijke vaardigheden zijn hierbij essentieel. Met een Bachelor Bedrijfskunde vul je je werkervaring aan met waardevolle theorie die je meteen kunt toepassen in de praktijk. En ontwikkel je de juiste vaardigheden waarmee je nog meer resultaat boekt. Wat houdt dit veelzijdige vak precies in en wat kun je met bedrijfskunde worden?
Wat is bedrijfskunde?
Het vak bedrijfskunde houdt zich bezig met de organisatie en haar omgeving. Een bedrijfskundig professional benadert probleemsituaties en processen vanuit verschillende vakgebieden en zorgt voor een integrale aanpak en oplossing. Het draait niet alleen om financieel rendement, maar ook om het maken van maatschappelijke impact, met aandacht voor het duurzaam succesvol zijn van mens en organisatie.
Door aanhoudende technologische ontwikkelingen, veranderende klantvragen, duurzaamheidsvraagstukken en andere uitdagingen ben je als bedrijfskundige continu aan het schakelen en bijsturen. Dit alles maakt bedrijfskunde een uitdagend, dynamisch, boeiend en leerzaam vakgebied.
Wat kun je met bedrijfskunde worden?
Bedrijfskunde is een van de meest veelzijdige studies, waarmee je als professional oneindig veel carrièremogelijkheden hebt. Met bedrijfskundige kennis ben je inzetbaar in veel verschillende functies en sectoren. Je kunt aan de slag bij zowel bedrijven als bij de overheid en non-profitorganisaties. Bijvoorbeeld voor het begeleiden van verbeterprocessen of het opzetten van nieuwe initiatieven.
Of om je verder te ontwikkelen in kwaliteitsmanagement of integraal management. Met de juiste bedrijfskundige kennis maak jij als professional binnen en buiten jouw organisatie nog meer impact in het ecologische systeem van mensen, maatschappij en aarde. Hieronder vind je een greep uit de vele functies die mooi aansluiten bij de studie bedrijfskunde:
- Projectleider
- Productmanager
- Organisatieadviseur
- Beleidsmedewerker
- Verandermanager
- Businessanalist
- HR businesspartner
- Manager ICT
- Financieel adviseur
- Commercieel medewerker
- Medewerker duurzaamheid
- Teamleider
- Adviseur kwaliteitszorg
Dit leer je bij bedrijfskunde
Tijdens de studie bedrijfskunde verdiep je je in diverse organisatiedisciplines en werk je aan de ideale combinatie van power skills: bedrijfskundige kennis én intermenselijke vaardigheden. Je ontwikkelt een helicopterview waarmee je een probleem vanuit diverse invalshoeken kunt benaderen. En je leert hoe je een grondige analyse maakt van de huidige situatie en hoe je een passend herontwerp of verandertraject start.
In de erkende Bachelor Bedrijfskunde ligt de focus sterk op ethisch leiderschap en verantwoord ondernemen. Onze modules zijn gebaseerd op actuele ontwikkelingen uit het werkveld, waar we te maken hebben met een nieuwe economische werkelijkheid: de bedrijfskundige focus verandert van financieel naar maatschappelijk rendement.
Betekeniseconomie
De Betekeniseconomie speelt in onze bedrijfskundige opleidingen een belangrijke rol. In deze economie, met betekenis als drijvende kracht, maakt kwantitatieve groei plaats voor kwalitatieve groei. Je leert over nieuwe verdienmodellen waarbij je onderzoekt welke systemen en platformen voor duurzaam resultaat zorgen, ofwel ‘fair pricing’.
“Met de opleidingen bedrijfskunde willen we onze studenten opleiden tot impactmakers in de organisaties waarvoor zij werken. Waardoor zij van organisaties impactmakers kunnen maken in het ecologische systeem van mensen, maatschappij en aarde.” (Adriaan Wagenaar, opleidingsmanager)
Wie jij wilt zijn als professional
Als bedrijfskundige wil je impact maken in je organisatie én daarbuiten. Daarvoor heb je vaardigheden nodig om anderen te verbinden in grote, ambitieuze doelen. Dit vraagt van jou een open blik, integriteit, vindingrijkheid en het vermogen om slim en wijs om te gaan met de middelen die je tot je beschikking hebt.
Er is tijdens de Bachelor Bedrijfskunde veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Je gaat aan de slag met belangrijke vragen over jezelf, zoals:
- Wie ben jij als bedrijfskundig professional?
- Wat is jouw professionele identiteit?
- Is deze groter of kleiner dan hoe je jezelf als mens ziet?
- Wat is voor jou nu echt belangrijk?
- Hoe kun je op jezelf reflecteren?
Waar houd je je allemaal mee bezig tijdens de Bachelor Bedrijfskunde? We zetten de highlights nog eens op een rij:
- Je ontwikkelt een helicopterview waarmee je een probleem vanuit diverse disciplines kunt benaderen.
- Je ontdekt hoe je een grondige analyse maakt van de huidige situatie en hoe je een passend herontwerp of verandertraject start.
- Je verdiept je in ethisch leiderschap en verantwoord ondernemen in ecosystemen.
- Je leert over innovatie en invloed waarbij je focust op de balans tussen mensen, organisaties en aarde, in plaats van streven naar meer macht en ego.
- Je bestudeert nieuwe verdienmodellen die zorgen voor duurzaam resultaat.
- Je groeit als bedrijfskundig professional waarbij je leert op jezelf te reflecteren.
Deze power skills ontwikkel je met de Bachelor Bedrijfskunde
Met deze opleiding verbreed je je inzicht in inhoudelijke onderwerpen zoals maatschappelijk ondernemen, verdienmodellen, marketing en financieel management. Maar je werkt net zo hard aan het ontwikkelen van power skills. Intermenselijke vaardigheden zoals samenwerken en effectief communiceren zijn essentieel voor de bedrijfskundig professional van de toekomst. Je groeit in je rol als stevige gesprekspartner bij complexe organisatievraagstukken.
Je leert vakgebieden, structuren, mensen en technologie met elkaar te verbinden en je kunt de organisatie en haar mensen ook in de toekomst mee laten bewegen. Zo word jij niet alleen een veelzijdige specialist in bedrijfskundige vraagstukken, maar ook een veranderaar, verbinder, ontwikkelaar en innovator.
“Je kunt heel veel met bedrijfskunde. Je leert waarom procesmatige benadering van het werk een toegevoegde waarde heeft voor je organisatie. Ook leer je meer over het in kaart brengen van processen en hoe je daarop kunt sturen, zodat er continu verbeterd kan worden.” (Ron Weck, deelnemer HBO module Bedrijfsprocessen)
Studeren op je eigen tempo dankzij losse modules
De bacheloropleiding Bedrijfskunde kun je in vier jaar afronden en bestaat uit acht fases. Doordat de bachelor modulair is opgebouwd, bepaal je zelf je studietempo. Tijdens de opleiding werk je aan een beroepsproduct, zodat je meteen de link legt met je eigen praktijk. Je rondt de bachelor af met een afstudeeronderzoek.
Wil je je verdiepen in een aantal specifieke onderwerpen en volg je liever geen complete bacheloropleiding? Kies dan voor een of meerdere losse hbo-modules waarmee je je kennis en vaardigheden over die onderwerpen verhoogt. Voor professionals die zich bedrijfskundig willen ontwikkelen op hoger strategisch niveau is er de masteropleiding Bedrijfskunde van 2,5 jaar.
Wil jij ook meer impact maken met bedrijfskunde?
Word jij die daadkrachtige veranderaar die de organisatie futureproof maakt? Bedrijfskunde biedt je alle handvatten die je nodig hebt. Lees meer over de Bachelor Bedrijfskunde en de verschillende hbo-modules. Schrijf je meteen in of stel je vragen aan ons adviesteam. Zij helpen je graag.